Νίκος Χαρδαλιάς: «Η ανακύκλωση δεν μπορεί να είναι τοπική» -Τι είπε για διαχείριση απορριμμάτων και κυκλοφοριακό

Ο Περιφερειάρχης Ν. Χαρδαλιάς, σε πρόσφατη ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εστίασε σε κομβικούς τομείς στους οποίους έχει άμεσο αντίκτυπο: την «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό και την πολιτική προστασία.

«Η ανακύκλωση δεν μπορεί να είναι τοπική, είναι υπερτοπική υπόθεση. Δεν μπορεί ο κάθε Δήμος να έχει δικό του τοπικό σχεδιασμό διαχείρισης, χωρίς αυτός να εντάσσεται σε έναν ευρύτερο περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος υπηρετεί έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό με στόχους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο»,  είπε χαρακτηριστικά για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι χωρίς την εφαρμογή του μητροπολιτικού μοντέλου, η Περιφέρεια θα έχει μόνο αποσπασματικές αρμοδιότητες, χωρίς να μπορεί «ούτε να αδειοδοτήσει, ούτε να χρηματοδοτήσει, ούτε να υλοποιήσει τις υποδομές εκείνες που χρειάζεται για μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση».

Με τον ίδιο τρόπο, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρέπει να οργανωθεί και η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, που ταλαιπωρεί την πιο πυκνοκατοικημένη ελληνική περιφέρεια: «Δεν μπορεί κάθε δήμος να εκπονεί δική του μελέτη υπερτοπικού χαρακτήρα, η οποία ουσιαστικά καταλήγει στη μετακύλιση του κυκλοφοριακού φόρτου στους όμορους δήμους» ανέφερε και πρόσθεσε: «Απαιτείται, συνεπώς, μητροπολιτική μελέτη κυκλοφορίας για το Λεκανοπέδιο. Εμείς ζητάμε το κεντρικό κράτος να μάς αναθέσει αυτή την ευθύνη, η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη να την αναλάβει, πάντοτε σε σύμπραξη και με τους παρόχους συγκοινωνιακού έργου».

 Σχετικά με το κρίσιμο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι απαιτείται «ξεκάθαρη διευθέτηση αρμοδιοτήτων και να βρεθούν οι πόροι για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα» που πρέπει να υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες, βάσει των νέων δεδομένων της κλιματικής κρίσης. Ειδικά για την Αττική, επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να καταρτίζει και να εφαρμόζει δικές της πολιτικές. Με μητροπολιτική διάσταση», όπως η λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, η αγορά εξοπλισμού με πόρους του Προγράμματος «Αιγίς» και του Ταμείου Ανάκαμψης, οι τακτικοί καθαρισμοί και η κινητοποίηση εθελοντών – «με μία νέα κουλτούρα, με νέες πράσινες αντιλήψεις, αλλά και αποφασιστικές, στοχευμένες δράσεις» σε συνεργασία με τους Δήμους και το κράτος.

 «Η πρότασή μας είναι μία μητροπολιτική Αττική με έργα, με ανυποχώρητη δράση. Με μετρήσιμους δείκτες και απτά αποτελέσματα. Έτσι ώστε όλοι να λογοδοτούν και να αξιολογούνται. Με πρώτον εμένα και τους συνεργάτες μου. Με στόχο ημέρα με την ημέρα, να κάνουμε κι ένα βήμα μπροστά», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.