Δήμοι -Αδήλωτα τετραγωνικά: Aνοίγει ξανά η πλατφόρμα με αλλαγές

Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά αλλά με … πρόστιμο δίνεται από την Τετάρτη στους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς όπως δήλωσε λίγο νωρίτερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στελιος Πέτσας, από τις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης της ορθής επιφάνειας ακινήτων προς τους δήμους.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για δηλώσεις έως το τέλος της χρονιάς και οι λεπτομέρειες θα αναφέρονται στην τροπολογία που θα καταθέσει ο κ. Πέτσας το απόγευμα στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο εισάγεται στην ολομέλεια προς ψήφιση αύριο.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31/12/2021, να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης».

Ωστόσο – όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας – θα υπάρξει ένα πρόστιμο για όσους καθυστέρησαν προκειμένου «να είμαστε πάντα υπέρ των ανθρώπων, που είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή, και είχαν δηλώσει αδήλωτα τετραγωνικά». Ετσι όσοι προσέλθουν με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας, θα έχουν πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

«Πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τους ανθρώπους που εμπιστεύονται την Πολιτεία, τρέχουν εντός των συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών, κάνουν χρήση των ευεργετημάτων. Αυτοί που έχουν καθυστερήσει για τον οποιοδήποτε λόγο, θα πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο σε σχέση με τους προηγούμενους. Θυμίζω ότι τα πρόστιμα ήταν 60% εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η διάταξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι κατα τη διάρκεια λειτουργίας της εφαρμογής https://tetragonika.govapp.gr , η οποία αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, είχαν υποβληθεί 2.754.563 δηλώσεις που αντιστοιχούσαν σε εμβαδά περίπου 70 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα των δομημένων εμβαδών από ακίνητα που βρίσκονται κυρίως στην περιφέρεια, παρέμενε αδήλωτο και στόχος είναι να δηλωθεί τώρα με την επανεκκίνηση της πλατφόρμας.