Υποχρεωτική τηλεργασία: Πέφτει στο 25% από τον Ιούνιο – Πώς θα υπολογίζεται

Στο 25% μειώνεται η υποχρεωτική τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από τον Ιούνιο. Καθώς η οικονομία αποσωληνώνεται και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αποσύρονται, σταδιακά απομειώνεται και το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η υποχρεωτική τηλεργασία πέφτει από το 50% που είναι σήμερα στο 25% τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί – όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας – επί των υπαλλήλων της εκάστοτε επιχείρησης που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση.

Ειδικότερα υπολογίζεται επί των μισθωτών, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα και από απόσταση.

Για παράδειγμα

  • σε μια βιοτεχνία με 80 εργάτες και 20 υπάλληλους γραφείου, το 25% θα υπολογίζεται επί των 20 υπαλλήλων γραφείου και η βιοτεχνία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία 5 υπαλλήλους.

Υπενυμίζεται πως όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η τηλεργασία προαναγγέλεται με το Ειδικό Έντυπο 4.1 στην «Εργάνη».