Ν. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση να απαντήσει γιατί πήρε 2 εκατομμύρια λιγότερα εμβόλια Moderna από όσα μπορούσαμε

Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα έδωσε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι πολλές φορές οι κυβερνήσεις, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη μόνο στις Βρυξέλλες, ενώ οικειοποιούνται τις όποιες επιτυχίες. Σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεκινήσει για την κατανομή των εμβολίων, υπενθύμισε ότι η Ένωση προχώρησε σε παραγγελίες εμβολίων πριν καν ανακαλυφθούν, αλλά τα «κράτη μέλη επέλεξαν το καλάθι», δηλαδή πόσα εμβόλια θα έπαιρναν από κάθε εταιρεία. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Αυστριακό Πρωθυπουργό κ. Κουρτς που ζητάει ανακατανομή των εμβολίων και το παίζει «Μάρθα Βούρτση» απειλώντας να μπλοκάρει την αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων Pfizer.

Η χώρα μας, όπως σημείωσε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, πήρε σχεδόν όσα εμβόλια Pfizer της αναλογούσαν και για αυτό είμαστε καλύτερα σε  σχέση με τις ανατολικές χώρες που βασίστηκαν στην AstraZeneca. Όμως, θα ήμασταν ακόμη καλύτερα «εάν η χώρα μας είχε πάρει και τα 3,8 εκατ. εμβόλια της Moderna που είχαν προϋπολογίσει και όχι μόνο τα 1,8 εκατ. που τελικά πήραμε», υπογράμμισε. Ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί άφησε 2 εκατ. δόσεις ανεκμετάλλευτες, παρατηρώντας ότι στην Ιταλία έχουν ήδη δημιουργηθεί αντιδράσεις από το γεγονός ότι πήραν 600.000 εμβόλια Pfizer λιγότερα από αυτά που τους αντιστοιχούσαν. Προανήγγειλε ακόμα την κατάθεση ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δώσει στοιχεία σχετικά με το πόσα εμβόλια προϋπολόγιζε από την κάθε εταιρία για κάθε κράτος και πόσα τελικά με δική του ευθύνη αγόρασε.

Όσον αφορά το παιχνίδι των εξαγωγών, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε πως η ΕΕ έπρεπε εξαρχής να προχωρήσει στην απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων προς τις πλούσιες χώρες από εταιρείες που δεν τηρούν τα συμβόλαιά τους «για να έχουμε ένα χαρτί πίεσης στα χέρια μας».

Για τις προοπτικές του φετινού καλοκαιριού, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι με τις 360 εκατομμύρια δόσεις που αναμένονται στην Ένωση μέχρι το τέλος του Ιουνίου «θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του ευρωπαϊκού πληθυσμού, συμπληρώνοντας ότι «ο εμβολιασμός πάνω του 50% από τις μεγάλες αγορές μαζί με πίεση για να είναι και εγκαίρως έτοιμο το πιστοποιητικό, μας κάνει να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε ίσως και το 50% του τουρισμού που είχαμε το 2019». Υπενθύμισε, όμως, την αναγκαιότητα  να είμαστε υγειονομικά προετοιμασμένοι, αξιοποιώντας την περσινή εμπειρία.. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της πανδημίας και όποια άρση περιορισμών πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και μόνο γνώμονα τη δημόσια υγεία.

Αναφερόμενος επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η πρώτη εκταμίευση ύψους 4 δισ. Ευρώ αναμένεται να έρθει στη χώρα μας τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, ευχόμενος «αυτά τα χρήματα να πάνε σε υποδομές που αφορούν και την δική μας αλλά και τις μελλοντικές γενιές, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος».

Τέλος, ερωτώμενος για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητο να ανοίξει μια συζήτηση για τα εσωτερικά του κόμματος μας, ενώ καθημερινά δεκάδες οικογένειες στη χώρα μας θρηνούν δικούς τους ανθρώπους. Οι διαδικασίες αυτές είναι τοποθετημένες θεσμικά για το φθινόπωρο που μας έρχεται, όπου βάσει των σχεδιασμών της ΕΕ και της χώρας θα έχει εμβολιαστεί περί το 70% του πληθυσμού. Τότε μπορούμε να συζητήσουμε για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η παράταξη και να καλέσουμε τα μέλη και τους φίλους μας να συμμετέχουν με ανοικτό και δημοκρατικό τρόπο.