Εγκλωβισμένοι εκατοντάδες Έλληνες ναυτικοί στο εξωτερικό λόγω πανδημίας

Το μείζον ζήτημα του εγκλωβισμού εκατοντάδων Ελλήνων ναυτικών στο εξωτερικό λόγω πανδημίας, έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Παναγιώτης Κουρουμπλής και 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την κατάθεση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης.

Οι βουλευτές, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι με την έξαρση την πανδημίας της Covid-19 δημιουργήθηκε σειρά προβλημάτων, αφού πολλές χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σύνορά τους και να επιβάλλουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς και στα λιμάνια τους. Το αποτέλεσμα αυτών, είναι να εγκλωβιστούν εκατοντάδες Έλληνες ναυτικοί στο εξωτερικό, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Στην κατατεθείσα ερώτηση οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτούν το αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την προσπάθεια επαναπατρισμού των εκατοντάδων Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πλοία στο εξωτερικό.

Δείτε παρακάτω το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης

Θέμα: «Εγκλωβισμένοι εκατοντάδες Έλληνες ναυτικοί στο εξωτερικό λόγω πανδημίας»

Με την έξαρση την πανδημίας της Covid-19 τον προηγούμενο Μάρτιο, δημιουργήθηκε σειρά προβλημάτων αφού πολλές χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σύνορά τους και να επιβάλλουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς και στα λιμάνια τους. Το αποτέλεσμα αυτών, είναι να εγκλωβιστούν εκατοντάδες Έλληνες ναυτικοί στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Το αποτέλεσμα αυτού του εγκλωβισμού δεν έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις γίνονται καταπατήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, αλλά υπάρχουν και ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μείνει 16 μήνες στο καράβι και δεν μπορούν πολλές φορές ούτε καν να κατέβουν σε κάποιο λιμάνι, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο συνδυασμός όλων αυτών των συνθηκών δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση στα πλοία η οποία εγκυμονεί ένα σωρό προβλήματα ασφάλειας των ναυτικών αλλά και της καλής λειτουργίας των πλοίων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προσπάθεια επαναπατρισμού των εκατοντάδων Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πλοία στο εξωτερικό;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Αθανασίου Νάσος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Δρίτσας Θοδωρής
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Νίνα
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πούλου Παναγιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Συρμαλένιος Νίκος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία