«Τρέχουν» Δήμοι και διευθύνσεις σχολείων για την επάνοδο μαθητών και εκπαιδευτικών στις τάξεις ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σε «συναγερμό» βρίσκονται οι Δήμοι για το «αναμενόμενο» άνοιγμα σχολικών μονάδων. Δεν είναι μόνο οι αποφάσεις της Κυβέρνησης που κρίνουν τις εξελίξεις, αλλά και αυτά που, δεδομένων των συνθηκών, θα κληθούν να πράξουν οι Δήμαρχοι για να είναι όλα έτοιμα, ασφαλή και στις θέσεις τους.

Το αλαλούμ των προηγούμενων ημερών και οι μετέωρες αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι ανάγκασε την ΚΕΔΕ να στείλει επιστολή προς τις δημοτικές Αρχές για να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Από την πλευρά μας οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων, να εφαρμοστούν τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής και μουσικών οργάνων, κλπ. Επίσης, οφείλουμε να διευκολύνουμε όπου είναι απαραίτητο την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων πρόληψης κυρίως για την αποφυγή του συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά, αφού υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων, καθώς και για χρήση περισσότερων της μίας εισόδου, στις σχολικές μονάδες που υπάρχουν.

Παράλληλα θυμίζουμε πως σύμφωνα με τις διατάξεις των περ. στ’της παρ. 2 και περ. δ’ της παρ. 4 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 ΠΝΠ (Α’ 42), η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να επικοινωνείτε με την ΓΓ του Υπ. Παιδείας κα. Σίσσυ Γκίκα, η οποία είναι στη διάθεση όλων των Δημάρχων της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν από πλευράς Υπουργείου σε ότι χρειαστούν».

Ενδεικτικό του κλίματος που σας περιγράψαμε, η κίνηση του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, που συγκάλεσε διαδοχικές συσκέψεις με τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων εφιστώντας την προσοχή τους στην τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Αντίστοιχα, πράττουν και άλλοι Δήμαρχοι της Αττικής.