Προ των πυλών… Τρία νομοσχέδια «ΦΩΤΙΑ»

Αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο με το νέο ΑΣΕΠ, μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία με νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, μεταβολές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά, προβλέπουν μεταξύ άλλων τα τρία νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση. Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή άμεσα αφορά στις προσλήψεις και τον ΑΣΕΠ. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει, ότι το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό σε Δημόσιο και ΟΤΑ κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, καθώς και για το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) θα επιλέγεται μέσα από πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό που θα διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ανά διετία, με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων που εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι ο πρώτος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το τρίτο τρίμηνο του 2022. Θα ακολουθήσει προς κύρωση από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ένα άλλο νομοσχέδιο, η Σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ενώ σειρά έχει και το νομοσχέδιο που αφορά στα εργασιακά. Εδώ αναμένεται μεγάλη μάχη! Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, το νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις, η λύση στον γόρδιο δεσμό των 300.000 εκκρεμών συντάξεων που εξακολουθούν να αυξάνονται αλματωδώς και οι αλλαγές στα ευρύτερα εργασιακά ζητήματα, που αφορούν μεταξύ άλλων τις υπερωρίες και τον συνδικαλιστικό νόμο, μαζί με τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις αναφέρονται στο νέο ασφαλιστικό νόμο.

Στον τομέα της παιδείας, αναμένεται το νομοσχέδιο που θα αφορά στις Πανελλαδικές και τα ΑΕΙ. Επίσης προβλέπεται η αστυνόμευση στα ΑΕΙ, αλλαγές για το ζήτημα των «αιωνίων» φοιτητών, και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.