Ανασχηματισμός: Η αποκατάσταση της …γεωγραφικής ισορροπίας

Η πολιτική γεωγραφία έπαιξε τον δικό της ρόλο στον πρώτο μεγάλο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή της στην εξουσία. Το διάστημα αυτό υπήρχαν γεωγραφικά κάποιες σημαντικές «τρύπες», οι οποίες καλύφθηκαν με ορισμένες από τις αλλαγές που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα.

Συγκεκριμένα, η Ήπειρος, με τέσσερις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες παραδοσιακά έχει πρωτοκαθεδρία ή έστω πολύ σημαντική δύναμη η Νέα Δημοκρατία (Άρτα – Ιωάννινα – Πρέβεζα – Θεσπρωτία), δεν εκπροσωπείτο μέχρι τώρα στην κυβέρνηση. Πλέον, έχει δύο μέλη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτή Άρτας Γιώργο Στύλιο.

Ο Πειραιάς, με δύο εκλογικές περιφέρειες (Α’ και Β’ Πειραιά) επίσης δεν είχε μέχρι σήμερα ούτε έναν βουλευτή στο κυβερνητικό σχήμα. Πλέον υφυπουργός Ναυτιλίας είναι ο βουλευτής Α’ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος.

Και η Μαγνησία, με τέσσερις εκλεγμένους βουλευτές, «είδε» τη Ζέττα Μακρή να υφυπουργοποιείται, στο Υπουργείο Παιδείας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα έντεκα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που μπήκαν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, προέρχονται από έντεκα διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες ανά τη χώρα.

Πηγή: parapolitika.gr