Αναζητείται διέξοδος για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Την ερχόμενη Τρίτη 29 Δεκεμβρίου αναμένεται το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), με τις πιθανότητες για αίσιο τέλος να παραμένουν ελάχιστες, μετά από τις προσφορές που υποβλήθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου.

Τότε είναι προγραμματισμένη η συνέλευση των πιστωτών της ΕΝΑΕ, σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει στείλει ο ειδικός διαχειριστής, για να αποφασίσουν το αν θα κάνουν δεκτή την προσφορά της Pyletech Shipyards, εταιρείας του ομίλου North Star, συμφερόντων Θεόφιλου Πριόβολου.

Δεδομένου πως όλες οι πλευρές εκφράζουν αντιδράσεις, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση δηλώνουν στο Capital.gr πως το πιο πιθανό είναι, τον τελικό λόγο να τον έχουν τα δικαστήρια.

Από την μια βρίσκονται οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων, οι οποίοι ήλπιζαν από την πώληση να λάβουν ένα τμήμα των χρημάτων που τους οφείλονται, τα οποία σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους φτάνουν τα 180 εκατ. ευρώ. Με την προσφορά της Pyletech Shipyards να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ, οι ελπίδες αυτές εξανεμίζονται και οι εργαζόμενοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι δηλώνουν πως η προσφορά δεν πρόκειται να γίνει δεκτή.

Η απόφαση του ειδικού διαχειριστή

Από την άλλη, η Pyletech Shipyard αντιδρά στην απόφαση του ειδικού διαχειριστή. Και αυτό γιατί η σύγκληση συνέλευσης για την έγκριση προσφορών σε διαγωνισμό προβλέπεται από τις διατάξεις περί έκτακτης ειδικής διαχείρισης (Ν. 4307/2014), σε περίπτωση που υπάρχει μια μόνο προσφορά.

Όμως, στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν δύο προσφορές. Η μια από την Pyletech και η άλλη από την Onex, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η Onex, δήλωσε ότι η προσφορά της ήταν “συμβολικού χαρακτήρα” που όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή είχε σκοπό “όχι να πλειοδοτήσει στη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ, αλλά μόνο για να διατηρήσει “το έννομο δικαίωμα παρακολούθησης και επέμβασης στη διαδικασία, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί””. Έτσι, ο ειδικός διαχειριστής επέλεξε να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται όταν η προσφορά είναι μοναδική.

Η απάντηση της Pyletech

“Είναι σε όλους προφανές ότι ο ειδικός διαχειριστής της ΕΝΑΕ έχει υποπέσει σε μια σειρά λαθών, τα οποία τραυματίζουν το κύρος του διαγωνισμού”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Pyletech σχολιάζοντας την απόφαση προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο εισάγει “μια παγκοσμίως πρωτότυπη πρακτική στη διενέργεια δημοσίων διαγωνισμών, όπου όποιος χάνει –αφού δει την προσφορά του πλειοδότη και των υπολοίπων– θα χαρακτηρίζει τη δική του ως “συμβολική” και θα τινάζει την εκάστοτε διαδικασία στον αέρα”.

Η εταιρεία αναφέρεται και στο προσφερόμενο τίμημα λέγοντας ότι δημιουργήθηκαν ψεύτικες και πλασματικές εντυπώσεις για την πραγματική αξία του αντικειμένου του διαγωνισμού, “που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα” και οι οποίες συντήρησαν “υπερβολικές προσδοκίες στην κοινή γνώμη, στους πολιτικούς και στους εργαζομένους”.

Η εταιρεία σημειώνει ακόμη ότι, “οι δήθεν αποτιμήσεις περί της αξίας των χώρων της ENAE δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Γιατί έχουν όλες βασιστεί σε πλασματικές τιμές, με τις οποίες η ΕΝΑΕ και η ΕΤΑΔ αντάλλαξαν χώρους μεταξύ τους κάποια οικόπεδα” προσθέτοντας ότι η ειδική διαχείριση “έχει ήδη πουλήσει 116 στρέμματα της ΕΝΑΕ έναντι 4,1 εκατ. ευρώ, σε τιμή που δεν φτάνει ούτε καν το 25% των σημερινών του δήθεν αποτιμήσεων”.

Τέλος, η Pyletech δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στο να υλοποιήσει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επένδυση που “θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας”. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι όπως έχει δείξει η εμπειρία “ακόμα κι αν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος και επαναληφθεί, το τίμημα συνήθως μειώνεται, είτε παραμένει το ίδιο, για τον απλούστατο λόγο ότι η αγορά γνωρίζει πολύ καλά την πραγματική αξία του προς πώληση αγαθού”.

Πηγή: capital.gr