Πολλά έχουν γραφτεί για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.
Η υπογειοποίηση των γραμμών του «ηλεκτρικού» έχει επισημανθεί εδώ και χρόνια ως μια σημαντική παρέμβαση που θα ενοποιήσει τη πόλη μετά από 130 χρόνια διαίρεσής της, θα δημιουργήσει μια νέα, μεγάλη πύλη εισόδου- εξόδου για τον Πειραιά και θα αμβλύνει μέρος του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Αναμφίβολα, μιλάμε για ένα εμβληματικό έργο, που είχε προβλεφθεί πριν ακόμα… χαρτογραφηθεί το ΤΡΑΜ στον Πειραιά, ως προϋπόθεση μάλιστα της έλευσής του.
Το έργο, αν και «ώριμο», όπως μας έλεγαν σε ρεπορτάζ που κάναμε κατά καιρούς, έμεινε στα συρτάρια για πολλούς λόγους με βασικότερους την επικαιροποίηση της μελέτης και την αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης.
Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, λύθηκε το θέμα της χρηματοδότησης. Το κόστος όμως της επικαιροποίησης των μελετών, εξακολουθούσε να αποτελεί «αγκάθι»… ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ… που ξαφνικά πληροφορηθήκαμε ότι το κόστος θα καλυφθεί από ΟΛΠ-COSCO και δεν θα υπάρχει… κανένα πρόβλημα!
Η είδηση αυτή, που πληροφορηθήκαμε (από «σπόντα») στη συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Πειραιά για τις… «Ημέρες Θάλασσας», μας εξέπληξε ευχάριστα αλλά μας δημιούργησε και απορίες.
- Γιατί ΟΛΠ-COSCO αποφάσισαν ΤΩΡΑ να προβούν σε αυτή τη γενναία χρηματοδότηση;
- Σε ΟΛΠ-COSCO γνωρίζουν χρόνια την κατάσταση με το κυκλοφοριακό του Πειραιά και η πόλη επανειλημμένα έχει αιτηθεί «βοήθεια» σε κυκλοφοριακές μελέτες, χωρίς ανταπόκριση. Τι άλλαξε ξαφνικά;
- Είναι τυχαία η χρονική συγκυρία που επέλεξαν σε ΟΛΠ-COSCO να βοηθήσουν για το συγκεκριμένο έργο την ώρα που υπάρχουν πολλά «ανοιχτά» ζητήματά τους στον Πειραιά (αδειοδοτήσεις, επεκτάσεις, Πειραϊκή κ.α.);
Η υπογειοποίηση, όπως μάθαμε, συνδέεται απόλυτα και με το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά καθώς το νέο σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο στο εργοστάσιο του Κεράνη στα Καμίνια, απ’ όπου περνάνε οι γραμμές του ΗΣΑΠ.
Εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα σε όλη του τη διάσταση και θα επανέλθουμε.