Μετρό Αθήνας Μετρό: Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 η επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον

Μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα επιδιωχθεί να κατασκευαστεί η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς το Ίλιον. Σύμφωνα με απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιάννη Λοβέρδου, το συγκεκριμένο έργο έχει ένα καλό επίπεδο ωριμότητας σε επίπεδο μελετών.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί από την Αττικό Μετρό, οι τοπογραφικές εργασίες και τις γεωτεχνικές/γεωφυσικές έρευνες της περιοχής, όπως και την προκαταρκτική μελέτη χάραξης του έργου και χωροθέτησης των κατασκευών (σταθμών και φρεάτων).

Στόχος είναι το έργο της επέκτασης να είναι έτοιμο για δημοπράτηση στην επόμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή στο ΕΣΠΑ 2021-2027, με την αίρεση φυσικά να ενταχθεί σε κάποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα και να εγκριθεί η χρηματοδότηση.

Αυτό που απομένει για να μπορέσει το έργο να μπει σε σειρά υλοποίησης είναι να συνταχθούν οι προδιαγραφές και τα τεύχη δημοπράτησης για να γίνει ο διαγωνισμός των υπόλοιπων τεχνικών μελετών της επέκτασης.

Μία μεγάλη επέκταση για τη Γραμμή 2

H επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον εκτιμάται ότι θα καλύψει πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας στις περιοχές της Πετρούπολης, του Ιλίου και του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Έχει μήκος 4χλμ και αρχικό εκτιμώμενο κόστος 400εκατ.ευρώ ενώ θα περιλαμβάνει 3 υπόγειους σταθμούς. Πρόκειται για τους σταθμούς: ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ και ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Πιο μελλοντικά προβλέπεται η περαιτέρω επέκταση της Γραμμής 2 μέχρι το Ζεφύρι μέσω Καματερού στο ύψος της Αττικής Οδού, σε σύνδεση με το ομώνυμο σταθμό του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

Η επέκταση της Γραμμής 4 προς Πετρούπολη

Σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή των βόρειο-δυτικών προαστίων στο σχεδιασμό της Αττικό Μετρό και του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, υπάρχει η επέκταση της Γραμμής 4 μέχρι την Πετρούπολη, όπου θα προβλέπεται να τερματίζει.

Φυσικά η συγκεκριμένη επέκταση είναι στην “ουρά” για υλοποίηση μιας και η Γραμμή 4 του Αθηναϊκού Μετρό αποτελείται από πολλά διαφορετικά τμήματα.

Για το συγκεκριμένο τμήμα η Αττικό Μετρό ΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις προκαταρκτικές εργασίες ωρίμανσης αυτού και πρόκειται σύντομα να υπογράψει σύμβαση για την πραγματοποίηση των τοπογραφικών εργασιών, καθώς ολοκληρώνεται ο σχετικός διαγωνισμός για το αντικείμενο αυτό.