Κομπίνα με πλαστές συνταγές στο πρώην ΙΚΑ Βόλου – 1 εκ. ευρώ η ζημία!

Σε ποινές κάθειρξης καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έναν ιδιώτη έμπορο και έναν υπάλληλο του ΙΚΑ και φυλάκισης άλλους δύο υπαλλήλους του ΙΚΑ Βόλου, για το σκάνδαλο χορήγησης ορθοπεδικών ειδών με πλαστές συνταγές, που διαπιστώθηκε το 2010, με τη ζημία στο πρώην ΙΚΑ Βόλου να φθάνει το ποσό του 1 εκατ. €.

Μετά την πρόταση του Eισαγγελέα για ενοχή των τεσσάρων κατηγορουμένων, χθες έγινε η αγόρευση των συνηγόρων, το δικαστήριο διέκοψε και το μεσημέρι ανακοίνωσε τις ποινές, για τους κατηγορούμενους τέσσερις υπαλλήλους του ΙΚΑ και έναν ιδιώτη έμπορο ορθοπεδικών ειδών.

Σημειώνεται ότι άλλοι δύο κατηγορούμενοι υπάλληλοι του ΙΚΑ έχουν αποβιώσει.

Ο ιδιώτης έμπορος που κατηγορούνταν για πλαστογραφία, απάτη, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απάτη, ψευδή βεβαίωση και έκδοση εικονικών στοιχείων, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, ενώ ο ένας υπάλληλος του ΙΚΑ που κατηγορούνταν για υπεξαγωγή εγγράφου, σε κάθειρξη πέντε ετών.

Τέλος, οι άλλοι δύο υπάλληλοι του ΙΚΑ που κατηγορούνταν για συνέργεια σε απάτη, πλαστογραφία και ψευδή βεβαίωση στην υπηρεσία, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών και οκτώ μηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς είχε αναστέλλουσα δύναμη και η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας.

Το σκάνδαλο αφορά σε συνταγογράφηση ορθοπεδικών υλικών σε 86 ασφαλισμένους.

Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται κατά περίπτωση με τα αδικήματα της πλαστογραφίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε υπεξαγωγή δημόσιων εγγράφων, των ψευδών βεβαιώσεων, της άμεσης συνέργειας σε χρήση πλαστών εγγράφων και της έκδοσης εικονικών στοιχείων.

Κάνοντας χρήση κλεμμένων μπλοκ συνταγών και ψεύτικων σφραγίδων γνωστών γιατρών, οι κατηγορούμενοι διοχέτευαν πλαστές συνταγές σε κατάστημα το οποίο φέρεται να τις εκτελούσε.