«Καμπανάκι» για τη φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής και το τοξικό νέφος -Νέες καταγγελίες

Η οργάνωση πολιτών και φορέων «Δυτικό Μέτωπο» προχωράει σε καταγγελίες για τη χτεσινή φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής που είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση ενός τεράστιου τοξικού νέφους στη δυτική Αθήνα και όχι μόνο.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν τα εξής:

Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από τη μέρα που το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ προειδοποίησε για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Με το ίδιο δελτίο Tύπου ενημερώσαμε επίσημα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Προστασίας του πολίτη στέλνοντας παράλληλα φωτογραφικό υλικό και video που έδειχναν την τραγική κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Τους επισημάναμε πως «Κάθε σπιθαμή εδάφους στην εγκατάσταση της Φυλής χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν νέα κύτταρα – λεκάνες ταφής. Σκουπίδια θάβονται πάνω στα σκουπίδια, δημιουργώντας τα λεγόμενα «πανωσηκώματα», κάτι σαν πυραμίδες με πολλούς ορόφους και με πολύ μεγάλες κλίσεις. Μία από αυτές έχει ξεπεράσει σε ύψος τον παρακείμενο φυσικό λόφο, κινδυνεύοντας να καταρρεύσει με την πρώτη ισχυρή βροχόπτωση, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι γίνεται η αναγκαία συμπίεση και επικάλυψη των σκουπιδιών».

Φυσικά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει και να ασχοληθεί!

-Ποιος φταίει που δεν γίνεται κάθε μέρα όπως προβλέπεται η χωματοκάλυψη των σκουπιδιών με αποτέλεσμα να υπάρχει – μεταξύ άλλων- και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς;

-Ποιος φταίει που γίνεται απόρριψη στον ΧΥΤΑ τεραστίων ποσοτήτων compost τύπου (CLO) σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες από το ΕΜΑΚ Φυλής ;

-Ποιος φταίει που εκδηλώθηκε πυρκαγιά Σάββατο βράδυ στο ΧΥΤΑ Φυλής και σε σημεία που υπήρχαν ασκέπαστα σκουπίδια και μεγάλες ποσότητες compost τύπου (CLO) ;

-Ποιοι βρίσκονταν το Σάββατο το βράδυ στο ΧΥΤΑ Φυλής και τι έκαναν εκεί; Αυτανάφλεξη σκουπιδιών γίνεται σε εργάσιμες μέρες και σε ειδικές συνθήκες (έντονη ζέστη , ηλιοφάνεια , εργασίες κλπ) . Το Σάββατο το βράδυ δεν υπήρχε τίποτα από αυτά).

Όλους εμάς που ζούμε σε αυτή την περιοχή της Αθήνας μας θεωρούν αναλώσιμους . Το τοξικό νέφος από τις φωτιές στα σκουπίδια δεν το αναπνέουν αυτοί και τα δικά τους παιδιά που δεν ζουν εδώ .

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απαιτεί να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, που θα διασφαλίζουν την ασφαλή τελική διάθεση των απορριμμάτων της Αττικής, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων και χωρίς να επαπειλείται η δημιουργία μιας νέας περιβαλλοντικής υγειονομικής βόμβας.

Για να αλλάξει, προς το καλύτερο, το τοπίο της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Αττικής δεν υπάρχει άλλη λύση από το

ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΗ