Η παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού πριν ακόμη βγει από τα εργαστήρια των επιστημόνων, και πολύ πριν διατεθεί στους πολίτες, στην Ελλάδα προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ του εμβολίου που στηρίζει η ΕΕ, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναδεικνύει τη σημασία που έχει για την Ευρώπη η από κοινού προώθηση του εμβολίου από τα κράτη-μέλη.
Σε ό,τι αφορά στην αναλογία σε σχέση με την Ελλάδα, η χώρα μας θα λάβει την ποσότητα που της αναλογεί βάσει της συμφωνίας προαγοράς που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αν όλα πάνε καλά με τις κλινικές δοκιμές τότε θα έχουμε διαθέσιμες στην Ελλάδα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου από τον Δεκέμβριο του 2020 και οι υπόλοιπες δόσεις θα παραδοθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2021.
«Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βρίσκεται σε φάση δοκιμών. Δεν πρέπει, όμως, να υπάρχει εφησυχασμός στους πολίτες, αλλά αντίθετα θα πρέπει όλα αυτά να συνοδευτούν από “αυξημένη εγρήγορση” τώρα και τους επόμενους μήνες» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Επικρίσεις από την αντιπολίτευση
Ωστόσο, η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού, αλλά και συνολικότερα η θέση της κυβέρνησης, προκάλεσε πολιτική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «εμπόριο ελπίδας»:
«Η κυβέρνηση για να καλύψει τα ψέματα του κ. Κικίλια, που επανέλαβε και ο κ. Μητσοτάκης, διαρρέει ως δήθεν επιβεβαίωση ότι το Δεκέμβριο θα έχουμε τις πρώτες δόσεις».
Πρόσθεσε δε, πώς η Κομισιόν είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν μπορεί να δοθεί ακριβής ημερομηνία για τα εμβόλια καθότι εκκρεμεί το στάδιο των δοκιμών.
«Ας σταματήσει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του να επιδίδονται σε εμπόριο ελπίδας, παίζοντας με την αγωνία των πολιτών για την πανδημία με δεσμεύσεις για εμβόλιο το Δεκέμβριο, το οποίο όμως ακόμα είναι σε δοκιμαστικό στάδιο» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει τα βέλη που της εκτοξεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε γραπτή της ανακοίνωση τονίζει:
«Σε πείσμα όσων περιμένουν ακόμα να “λογαριαστούμε μετά” προσδοκώντας να διαφύγουν από τα αντιπολιτευτικά τους αδιέξοδα στρουθοκαμηλίζοντας και καταστροφολογώντας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να κάνει ό,τι απαιτείται για να προστατεύσει την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το σύστημα Υγείας και να στηρίξει με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που μάχονται καθημερινά σε πρωτόγνωρες συνθήκες».
ΝΔ: «Ανεβάστε φωτογραφίες με μάσκα»
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «η Νέα Δημοκρατία πολύ πριν την έξαρση των κρουσμάτων και την αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας, είχε ήδη αναστείλει όλες τις κομματικές της εκδηλώσεις».
Παράλληλα, καλεί όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να ανεβάσουν συμβολικά φωτογραφία προφίλ στα κοινωνικά τους δίκτυα με μάσκα.
«Ενωμένοι θα δώσουμε και αυτή τη μάχη ενάντια στην έξαρση των fake news και της συνωμοσιολογίας που στο παρελθόν μπορεί να οδήγησε σε ουρές στα ATM αλλά σήμερα κινδυνεύει να οδηγήσει σε ουρές στα νοσοκομεία. Είναι στο χέρι μας να το αποτρέψουμε φορώντας μάσκα και τηρώντας τα μέτρα προστασίας! Καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν καθαρή θέση υπέρ της χρήσης μάσκας. Κάθε μορφή αφωνίας, αστερίσκων και “ναι μεν αλλά” σε αυτή τη φάση είναι εθνικά επικίνδυνη» σημειώνεται.
ΚΙΝΑΛ: «Πλήρες αλαλούμ»
«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ.
Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός λέει ψέματα:
«Ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούνιο καλούσε από την Σαντορίνη τους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα που είναι μια ασφαλής χώρα. Χθες όμως δήλωνε ότι “περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων”. Σήμερα ο κ. Πέτσας δηλώνει ότι τα κρούσματα δεν είναι “εισαγόμενα”, οφείλονται στην “χαλάρωση” των πολιτών μας. Πλήρες αλαλούμ! Άρα ή έλεγαν ψέματα τον Ιούνιο και εν γνώσει τους καλλιέργησαν τον εφησυχασμό ή λένε ψέματα τώρα και το απροετοίμαστο, πρόχειρο και χωρίς μέτρα «άνοιγμα» του τουρισμού, επέφερε τα αρνητικά αποτελέσματα. Και στις δυο περιπτώσεις όμως, φέρουν οι ίδιοι, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, την ευθύνη. Η κατάσταση απαιτεί σοβαρότητα και ευθύνη».
Με στοιχεία του ΕΟΔΥ απαντά η κυβέρνηση
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα με αριθμούς και πίνακες για να τεκμηριώσει τη θέση της ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την έξαρση που παρατηρείται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη φτάνουν τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τα 7.684. Οι θάνατοι που αποτελούν τον πιο σκληρό, τον πιο θλιβερό, αλλά και τον πιο αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην Ε.Ε. και σε 235 στην Ελλάδα.
Προκύπτει έτσι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή περίπου πέντε φορές μικρότερος. Έτσι, η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα κρούσματα του κορωνοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε σχετικά:
«Και αυτή τη στιγμή καταγράφουμε την καλή επιδημιολογική εικόνα συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα. Αύξηση που οφείλεται στην χαλάρωση στο εσωτερικό. Στον εφησυχασμό. Και αυτόν προσπαθούμε να αποτινάξουμε, με τα συνεχή μηνύματά μας και τα πρόσθετα μέτρα που λάβαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Γιατί τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη διασπορά δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα, αλλά στην εσωτερική χαλάρωση».