«Βιομηχανία» μελετών καρμπόν στους Δήμους για τα έργα του «Αντώνης Τρίτσης»

«Βιομηχανία» μελετών με … καρμπόν έχει ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι στους Δήμους. Η ιδιωτική αγορά έρχεται να καλύψει τις αδυναμίες ωρίμανσης έργων από τις τεχνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης και να προσφέρει εύκολες λύσεις για να μπουν οι Δήμοι στο χορό των έργων του «Αντώνης Τρίτσης».

Με δηλώσεις του στο ecopress ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σημειώνει ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και έντονη κινητικότητα από πλευράς ΟΤΑ για την υποβολή προτάσεων». Παράλληλα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ Αλέξης Μαυραγάνης σχολιάζει στο ecopress, ότι “θα πρέπει να κατατεθούν προτάσεις από τους δήμους με βάση τις ανάγκες τους και όχι με βάση όσα ετοιμάζονται φασόν, από την αγορά”.

Οι έξι προσκλήσεις

Οι Δήμοι της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με τις έξι προσκλήσεις ενδιαφέροντος του “Αντώνης Τρίτσης”, για έργα υποδομών στους Δήμους, συνολικού προϋπολογισμού 1.140.000.000 ευρώ, που «τρέχουν» με προθεσμίες υποβολής προτάσεων έως το τέλος του έτους.

Πρόκειται για τις 6 πρώτες, από τις συνολικά 12 προκηρύξεις έργων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», οι οποίες υπογράφηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο. Αφορούν σε ενεργειακά, περιβαλλοντικά έργα, όπως επίσης και έργα δικτύων, υποδομών, αναπλάσεων και αντισεισμικής προστασίας κτιρίων.

Για τις έξι προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1.140.000.000 ευρώ δικαιούχοι είναι όλοι οι 332 Δήμοι, οι 13 Περιφέρειες της χώρας, οι ΔΕΥΑ και Σύνδεσμοι Ύδρευσης. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες έξι προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ.

Στο μεταξύ ενώ είναι ελάχιστες, μετρημένες στα δάκτυλα, οι προτάσεις Δήμων, που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα σημειώνεται παράλληλα υπερ-συσσώρευση αποριών και διευκρινίσεων από τους δήμους της χώρας, προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης & Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών για τις έξι πρώτες προσκλήσεις, που έχουν ήδη βγει στον αέρα, ύψους 1.140 δις ευρώ.

Προβλήματα

Με αφορμή την πρόσκληση και πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, να καταθέσουν σε σύντομο χρόνο προτάσεις για να απορροφήσουν πόρους και να δρομολογήσουν πολλά και σημαντικά έργα σε κρίσιμους τομείς μέσω του «Αντώνης Τρίτσης», έρχονται ξανά στο προσκήνιο η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών και οι οργανωτικές και διοικητικές ανεπάρκειες πολλών Δήμων να ωριμάζουν μελέτες και προτάσεις έργων. Πρόβλημα που ως γνωστόν, σε συνδυασμό με θεσμικές ανεπάρκειες και άλλα προβλήματα αφαιρεί μέχρι τώρα τη δυνατότητα σε πολλούς, ιδίως στου μικρούς και μεσαίους Δήμους να καταθέσουν αξιόμαχες μελέτες και να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις και από πόρους του ΕΣΠΑ.

Ιδιώτες μηχανικοί

Στο μεταξύ η λύση που προωθήθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία να υποστηριχτεί το έργο των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων από ιδιώτες μηχανικούς μέσω ειδικού μητρώου της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μέχρι τώρα από περισσότερους των 2000 μηχανικούς, καθυστερεί. Ακολουθούνται μακρόσυρτες διαδικασίες εγγραφής στα μελετητικά μητρώα του υπουργείου Υποδομών. Και η ενεργοποίηση των ιδιωτών μηχανικών μέσω ΕΕΤΑΑ ΑΕ δεν φαίνεται να καλύπτει τις ανάγκες των Δήμων για την υποστήριξη, τουλάχιστον των έξι πρώτων προσκλήσεων του «Αντώνης Τρίτσης».

Παράλληλη αγορά

Καθώς λοιπόν οι περισσότεροι Δήμοι βρίσκονται χαμένοι στην μετάφραση των προσκλήσεων του «Αντώνης Τρίτσης» έχει αρχίσει να λειτουργεί μία παράλληλη αγορά, που κατά τομείς και περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν τα αντικείμενα των προσκλήσεων προσφέρει μελέτες καρμπόν για να μπουν οι Δήμοι εύκολα και γρήγορα στους υποψήφιους δικαιούχων των κονδυλίων του προγράμματος.

Η διαδικασία αυτή φαίνεται να είναι ανεκτή και σε γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών και του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς σε σχετικά ερωτήματα των δικαιούχων Δήμων δίνεται επίσημη απάντηση ότι «η μελέτη σκοπιμότητας είναι αναγκαίο στοιχείο της υποβολής, δεν αποτελεί προϋπόθεση να την έχει εκπονήσει ο δικαιούχος. Στην περίπτωση ανώριμων έργων, δύναται να αποτελεί στοιχείο των αιτούμενων μελετών ωρίμανσης».

Τεχνικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η θετική πλευρά του θέματος είναι η αναγκαία κινητοποίηση της ιδιωτικής αγοράς μελετών και τεχνικών λύσεων, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες ωρίμανσης μελετών και έργων στους Δήμους.

Ταυτοχρόνως, επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, διαφαίνεται και η προοπτική εύκολων και ανεφάρμοστων μελετών με καρμπόν, που θα οδηγήσουν σε προβληματικές εξελίξεις στην πορεία προς την υλοποίηση έργων ή ακόμη και στην χειραγώγηση τόσο των αναγκών των Δήμων, όσο και των διαδικασιών ανάθεσης και διαχείρισης των έργων, χωρίς εγγυήσεις διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

ΚΕΔΕ: μεγάλο ενδιαφέρον και έντονη κινητικότητα

Για το θέμα της ανταπόκρισης των Δήμων στις προσκλήσεις του «Αντώνης Τρίτσης» μίλησαν στο ecopress αυτοδιοικητικοί παράγοντες. Συγκεκριμένα:

Για το θέμα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε στο ecopress ότι:

-“Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και έντονη κινητικότητα από πλευράς ΟΤΑ για την υποβολή προτάσεων. Οι δήμοι προς ώρας διερευνούν που θα καταθέσουν τι. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για κάτι καινούριο, και είναι εύλογο να υπάρχουν απορίες και ερωτήσεις. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Εσωτερικών, τα στελέχη της οποία λύνουν συνεχώς απορίες, οι οποίες διατυπώνονται από τους δήμους για το διαχειριστικό κομμάτι. Υπάρχει στενή συνεργασία και μεγάλος φόρτος προς την ΕΥΔΕ/ ΥΠΕΣ για να λήξουμε αυτές τις απορίες και τα όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτές».

Στροφή έργων προς νεωτερικές κατευθύνσεις

Επί των προτάσεων που θα καταθέσουν οι δήμοι, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών του δήμου Βριλησσίων, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ κ. Αλέξης Μαυραγάνης σχολιάζει στο ecopress, ότι θα πρέπει να κατατεθούν προτάσεις από τους δήμους με βάση τις ανάγκες τους και όχι με βάση όσα ετοιμάζονται φασόν, από την αγορά. Να φτιάξουν customize προγράμματα, και να μην πάρουν φασόν ότι κυκλοφορεί στην αγορά προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες, Άρα, πρέπει να προετοιμαστούν όσον το δυνατόν νωρίτερα με βάση τις ανάγκες τους». Αναφέρει επίσης, ότι «το ενδιαφέρον των έργων θα πρέπει να είναι στραμμένο και σε νεωτερικές κατευθύνσεις πέρα από τα καθιερωμένα: όπως είναι ηλεκτροκίνηση, η καθαρή ενέργεια η σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων με διαλογή στην πηγή και βεβαίως, στον τομέα των λύσεων πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και ανάπτυξης δικτύων, που ονομάζουμε «εξυπνοποίηση» των πόλεων», τονίζει.

Myota.gr