Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Αποχώρησαν 6 παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής οι περιφερειακοί σύμβουλοι έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ κατηγορούν την διοίκηση Πατούλη ότι πολλά θέματα έρχονται προς συζήτηση χωρίς να συνοδεύονται από τις εισηγήσεις.

Στη συνεδρίαση κατά την οποία συζητούνται, μεταξύ άλλων, η τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, συμμετέχουν μόνο οι σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης, της παράταξης της Χρυσής Αυγής και ο Θάνος Τζήμερος. Την αποχή τους από τη διαδικασία γνωστοποίησαν οι παρατάξεις «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, η «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», η «Οικολογική Συμμαχία» και η «Ανυπότακτη Αττική».

«Δεν είναι δυνατόν ενώ η Βουλή συνεδριάζει δια ζώσης με μέτρα και ενώ το ίδιο έχει ζητηθεί να γίνει και για το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής από όλες τις παρατάξεις και είχε γίνει από τη διοίκηση και εσάς αποδεκτό, αφού πληρούνται οι προϋποθέσεις γι’ αυτό, να συνεχίζει να συνεδριάζει ακόμη με τηλεδιάσκεψη», τονίζει η Ρένα Δούρου σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, Χρήστο Θεοδωρόπουλο. Η κα. Δούρου κατηγορεί τη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής ότι υποβαθμίζει συνεχώς τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκορύφωμα τη σημερινή συνεδρίαση, στην ημερήσια διάταξη της οποίας ενώ έχουν εγγραφεί 31 θέματα, εστάλησαν εισηγήσεις μόνο για τα 17.

«Η περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη της χώρας, με αποκλειστική ευθύνη του κ. Πατούλη οδηγείται σε ολισθηρό κατήφορο και αντιδημοκρατική εκτροπή», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Σγουρός, ο οποίος επισημαίνει ότι η παράταξή του δεν πρόκειται να συμβάλει «στη μετατροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου σε διακοσμητικό όργανο διεκπεραίωσης των αντιθεσμικών πρακτικών μιας διοίκησης που περιφρονεί κάθε κανόνα δημοκρατικής λειτουργίας».

Τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη φυσική παρουσία των περιφερειακών συμβούλων, ώστε να εξασφαλιστεί ουσιαστικός διάλογος λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προστασίας, ζητούν και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Απαντώντας ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης κάνει λόγο για «μικροπαραταξιακά παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών της Αττικής» και σημειώνει ότι η απόφαση παρατάξεων της αντιπολίτευσης, να μη συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου «τους εκθέτει στα μάτια της κοινωνίας και αναδεικνύει τα αδιέξοδα που δημιουργεί η απλή αναλογική, στη λειτουργία του αυτοδιοικητικού θεσμού».

Στις κατηγορίες για την τηλεδιάσκεψη, ο περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει ότι «σε μια περίοδο που ο κορονοιός βρίσκεται σε νέα έξαρση κι εμφανίζονται καθημερινά νέα κρούσματα, ιδιαίτερα στην Αττική, κάποιες παρατάξεις επιμένουν να θεωρούν σωστό να ρισκάρουμε ζωές και μην χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε και να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Οι παρατάξεις αυτές ζητούν η συνεδρίαση να διεξαχθεί όπως την περίοδο πριν την πανδημία, σε ένα χώρο κλειστό, όπου θα υπάρξει συνωστισμός περισσότερων από εκατό συμβούλων και συνεργατών, οι οποίοι μάλιστα θα είναι υποχρεωμένοι με βάση τις νέες οδηγίες των επιστημόνων, να φορούν σε όλη τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης μάσκα. Πιστεύει κανένας ότι μπορεί έτσι να διεξαχθεί συνεδρίαση του ΠΕΣΥ;».

Τέλος, στις κατηγορίες ότι κάποια θέματα έρχονται προς συζήτηση χωρίς να έχουν υποβληθεί έγκαιρα οι εισηγήσεις, ο κ. Πατούλης αναφέρει ότι τα θέματα αυτά αποσύρθηκαν εκτός από εκείνο που αφορούσε στη συμπλήρωση του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για το 2020.