Τεμπέληδες είστε και φαίνεστε…

Κατά σύμπτωση… όποτε στην επικαιρότητα υπάρχει μνημόνιο, δάνειο ή οικονομική βοήθεια, κάποιοι σπεύδουν να ανακαλύπτουν «τεμπέληδες στο Νότο». Αυτό γινόταν και στην εποχή της κρίσης με τα μνημόνια κάθε φορά που «παιζόταν» ένα νέο δάνειο, αυτό γίνεται και τώρα που ανακοινώθηκε ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Σειρά τώρα είχε ένα προσβλητικό εξώφυλλο που παρουσιάζει τους νότιους τεμπέληδες και τους βόρειους δουλευταράδες. Δικαίως, έχει προκαλέσει αντιδράσεις εναντίον του ολλανδικού Elsevier.

Το εξώφυλλο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και δικαίως. Είναι το εξώφυλλο του ολλανδικού περιοδικού Elsevier που παρουσιάζει ως βασικό θέμα τη διανομή του πακέτου βοηθείας των 500 δισεκατομμυρίων προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το εξώφυλλο έχει τίτλο «Ούτε δεκάρα στις χώρες του Νότου» και το σκίτσο παρουσιάζει τους Νοτιοευρωπαίους μεταξύ των οποίων και τους Έλληνες να τεμπελιάζουν. Ένας άνδρας με μουστάκι είναι ξαπλωμένος κάτω από τον ήλιο πλάι σε ένα τάβλι ενώ μία γυναίκα σερφάρει στο κινητό της και… τραγουδάει.