Οι “αμετακίνητοι” & οι φευγάτοι…

Αντίστροφα μετρά αρχίζει να μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος μετά την προαναγγελία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος διαφώνησε με τον όρο “ανασχηματισμός” που χρησιμοποίησαν οι δημοσιογράφοι που τον συνοδεύουν στο Ισραήλ κάνοντας λόγο για διαρθρωτικές αλλαγές.

Με αυτή την φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για το εύρος των αλλαγών που έχει αποφασίσει να προχωρήσει, δείχνοντας πως δεν προτίθεται να ανακατέψει αρκετά την τράπουλα, σε μια κυβέρνηση που στους περισσότερους τομείς παίρνει θετικό πρόσημο.

Ο πρωθυπουργός με την επιστροφή του από τα Ιεροσόλυμα σήμερα το απόγευμα αναμένεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το πότε θα ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στα μέσα της επόμενης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως το ζήτημα του ανασχηματισμού θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις στα υπουργικά γραφεία και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την προώθηση του κυβερνητικού έργου και για αυτό τον λόγο θα επιχειρήσει οι αλλαγές να ανακοινωθούν σύντομα και σίγουρα πριν από τέλος του μήνα.

Μετρημένες οι αλλαγές

Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς καθώς μπορεί να έχουν γίνει οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις προσώπων για να αναλάβουν χαρτοφυλάκιο, ωστόσο τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται “κλειδωμένο”.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ο Γιάννης Βρούτσης να “πληρώνει” το ζήτημα που είχε προκύψει με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και να απομακρύνεται από το υπουργείο Εργασίας. Την θέση του πιθανότατα θα πάρει ο Στέλιος Πέτσας ο οποίος αναβαθμίζεται και ουσιαστικά επιβραβεύεται από τον πρωθυπουργό για τα όσα πρόσφερε στο επικοινωνιακό τομέα από το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η παραπάνω πληροφορία, τότε δημιουργείται η πρώτη “καραμπόλα” καθώς μένει κενή η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Τις περισσότερες πιθανότητες για να αναλάβει συγκεντρώνει αυτή την στιγμή η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη, που η μέχρι τώρα παρουσία της κρίνεται θετική. Αυτό δεν σημαίνει πως στο τραπέζι δεν υπάρχουν ονόματα και από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που συζητούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες.

Επίσης πολλά είναι τα σενάρια που κάνουν λόγο περί απομάκρυνσης του Χάρη Θεοχάρη από το υπουργείο Τουρισμού, του Λευτέρη Αυγενάκη από το υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά και του Νότη Μηταράκη από το μεταναστευτικής πολιτικής. Τα τρία κυβερνητικά στελέχη για διαφορετικούς λόγους το καθένα είχαν προκαλέσει τη δυσφορία του Μαξίμου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρόκειται να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε κάποιο από αυτά.

“Κλειδί” το πρόσωπο που θα διαχειριστεί τα 32 δισ.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες και για το πρόσωπο που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης. Το Μαξίμου φέρεται να δίνει μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το ζήτημα κάτι που έχει δείξει ο πρωθυπουργός τόσο με τις δηλώσεις του, όσο και με την ενεργοποίηση της επιτροπής “Πισσαρίδη”. Δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέλει ένα πρόσωπο να ασχοληθεί μόνο με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην περίπτωση αυτή, το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι αυτό του Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού ή δεν αποκλείεται να επιλεγεί κάποιο άλλο πρόσωπο από τον χώρο των τεχνοκρατών ή μέλος της επιτροπής Πισσαρίδη. Εάν ισχύσει το παραπάνω σενάριο τότε θα αναλάβει θέση αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης ή Οικονομικών με μοναδική αρμοδιότητα την ορθή διαχείριση των 32 δισ.

Νέα πρόσωπα

Ωστόσο περισσότερες φαίνεται να είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στους υφυπουργούς καθώς ενδέχεται να απομακρυνθούν ορισμένοι τεχνοκράτες που συγκέντρωσαν χαμηλή βαθμολογία στην πρόσφατη αξιολόγηση και την θέση τους πιθανότατα θα πάρουν στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Όσον αφορά τα νέα πρόσωπα που ακούγεται πως θα ενταχθούν στο κυβερνητικό είναι του Νίκου Χαρδαλιά που χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού, ο οποίος τον αναβάθμισε δίνοντας του θέση υφυπουργού, του Θόδωρου Ρουσόπουλου και της Όλγας Κεφαλογιάννη.