«Καλό θα είναι ο Ερντογάν να πάρει το μήνυμα» -Σχόλιο του Κώστα Κατσαφάδου, Βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ

«Η Τουρκία έχει πετύχει όλα αυτά τα χρόνια, εξαιτίας και δικών μας λαθών, να θεωρεί ότι η τακτική του …τσαμπουκά, και του…σερίφη, που εφαρμόζει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, μπορεί να αντικαταστήσει το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες φιλίας και γειτονίας μεταξύ κρατών.

Εκείνο που όμως δεν έχει καταλάβει όμως μέσα στο μεθύσι του νέο οθωμανισμού που βιώνει ο ΤαγίπΕρντογάν, είναι ότι η Ελλάδα πλέον έχει αλλάξει δόγμα και το περιέγραψε απόλυτα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις πρόσφατες δηλώσεις του.

Καμία πρόκληση σε κανένα σημείο της πατρίδας μας δεν θα μείνει αναπάντητη. Η ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Αν δεν το κατάλαβε στον Εβρο, η Τουρκία, καλό είναι να πήρε το μάθημά της.

Αν η Αγκυρα προχωρήσει, όπως έχει εξαγγείλει, σε έρευνες στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, αυτό θα σημαίνει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και δεν θα είναι ανεκτό. 

Κανείς μα κανείς δεν θα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, χωρίς να υποστεί κυρώσεις. Και κανείς δεν θα σύρει τη χώρα μας σε διάλογο, είτε δημιουργώντας τετελεσμένα, είτε απειλώντας με την πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Η Ελλάδα και αυτό πρέπει να γίνει σαφές και ξεκάθαρο, ήταν και είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνεται σε συνθήκες εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε, δεν τον επιδιώκουμε και φυσικά δεν πρόκειται να συναινέσουμε.

Η Ελλάδα επιμένει στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία λειτουργεί ως ο ταραξίας ή ο ταραχοποιός ή ο νταής της περιοχής. 

Τη συμπεριφορά της πλέον την έχουν καταλάβει και όσοι έκλειναν τα μάτια ή δεν ήθελαν να ανοίξουν μέτωπα εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, λειτουργεί ως μπούμερανγκ για την  Άγκυρα.

Μια σειρά από χώρες ζητούν πλέον την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, καθώς τη χαρακτηρίζουν ως την κύρια υπεύθυνη στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου και καταγγέλλουν τα παιχνίδια που παίζει σε βάρος της Δύσης τόσο στη Λιβύη όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Η στρατηγική της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που δημιουργεί συμμαχίες και θωρακίζει και διπλωματικά τη χώρα, αρχίζει και αποδίδει. Η «ασπίδα» που δημιουργεί αποτελεί την κυρίαρχη εθνική επιλογή, ώστε να κοπούν οι ορέξεις στην Αγκυρα, που αρχίζει και καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση, ούτε μόνη θα είναι, ούτε απροετοίμαστη.

Οσο πιο γρήγορα το καταλάβει ο Ταγίπ Ερντογάν, τόσο το καλύτερο. Η Ελλάδα, αλλά και ο διεθνής παράγοντας του έχουν στείλει το μήνυμα να σταματήσει να προκαλεί. Τώρα αν θέλει να το πάρει είναι δικό του θέμα. Και θα φανεί στην υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς, αν το έχει λάβει. Και ελπίζουμε για το καλό του να μην πατήσει το λάθος κουμπί. Το κόστος μιας τέτοιας επιλογής του ούτε το φαντάζετε. Η Ελλάδα έχει αλλάξει. Ας το έχει υπόψη του…»