Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και άκρως ενημερωτική η συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά για το θέμα της Πειραϊκής. Κατ’ όπως φαίνεται, Ανθή Γιαννούλου και Ζωή Κωνσταντοπούλου έχουν «δέσει» τόσο καλά (νομικά) την υπόθεση, γεγονός που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις τάξεις του ΟΛΠ. Βλέπετε, η αναστολή των εργασιών για την επέκταση του Νοτίου Προβλήτα, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, δεν είναι και λίγο πράγμα. Και το βασικό είναι ότι δίνει χρόνο να έρθουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία που για πολλούς περνούσαν στα ψιλά γράμματα…
Ένα τέτοιο στοιχείο λοιπόν είναι και το θέμα των βυθοκορημάτων, των προϊόντων δηλαδή των θαλάσσιων εκσκαφών (ιζήματα). Αυτή τη φορά, δεν θα σταθούμε στις μελέτες περί τοξικότητας, γιατί όλα αυτά έχουν αναλυθεί από ειδικούς. Θα σταθούμε στο οικονομικό σκέλος. Διότι εδώ, παίζονται συμφέροντα! Η εναπόθεσή τους στη θάλασσα, φαντάζει ως «εύκολη λύση» για τον ΟΛΠ. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι θέλει από αυτά και το υπόλοιπο μέρος, εφόσον είναι «καλυμμένος» νομικά, το πετάει-επιστρέφει στο Σαρωνικό, με το όποιο περιβαλλοντικό κόστος, για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, να είναι στα ψιλά γράμματα…
Αν όμως υποχρεωθεί ο ΟΛΠ στη συνολική και οργανωμένη απομάκρυνση χιλιάδων κυβικών βυθοκορημάτων (όπως είναι το ορθό, περιβαλλοντικά), αυτό θα ανατρέψει τα δεδομένα! Η διαδικασία βλέπετε, κοστίζει. Το έργο μπορεί φύγει «εκτός» προϋπολογισμού. Ο ΟΛΠ ενδεχομένως να εγείρει επιπλέον απαιτήσεις και όλα τα σενάρια τότε, θα είναι ανοιχτά…
Και σημειώστε την εξής λεπτομέρεια: Στη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ (Ν.4404/2016, παρ. 8.6) γίνεται αναφορά στη συντήρηση της λιμενολεκάνης του λιμανιού Πειραιά σε «πλεύσιμα επίπεδα βάθους» και ορίζεται ότι «το Ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί… στο βαθμό που ο ΟΛΠ αδυνατεί να διαθέσει το ίζημα κατά τη διαδικασία κατασκευής των έργων του Νοτίου Προβλήτα»!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το «μπαλάκι», του κόστους μπορεί εύκολα και με ωραία «ντρίπλα», να περάσει από τον ΟΛΠ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και κατά συνέπεια, σε όλους εμάς, τους απλούς φορολογούμενους!
Εκεί λοιπόν είναι το «κλειδί». Στα βυθοκορήματα. Ανοίγει πεδίο για νέες μπίζνες;
Ίσως, υπό άλλες συνθήκες να μην ασχολούνταν κανείς με αυτά.
Κι όμως, όσο ψάχνεις στο βυθό (και όχι στην επιφάνεια), ανακαλύπτεις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.
Θα επανέλθουμε!