Μίνα Γκάγκα: Μέχρι τώρα η επιτροπή ειδικών που συμβουλεύει τον κ. Μητσοτάκη και η κυβέρνηση τα έχουν πάει πολύ καλά

Η κ. Μίνα Γκάγκα συντονίστρια & διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία»  μίλησε στην εκπομπή του Γ. Τράγκα για τον κορονοϊό και τη μετάβαση στην κανονικότητα.

Στο ερώτημα του Γ.Τράγκα αναφορικά με το πώς θα γυρίσουμε «σελίδα» μετά την υποχρεωτική καραντίνα  λόγω του Covid-19 η κ. Γκάγκα είπε: « Νομίζω ότι μέχρι τώρα η επιτροπή ειδικών που συμβουλεύει τον κ. Μητσοτάκη και η κυβέρνηση τα έχουν πάει πολύ καλά.

Πραγματικά υπήρχαν πολύ λίγα περιστατικά νοσούντων και μπορέσαμε να τα αντιμετωπίσουμε πολύ καλά στα νοσοκομεία και αυτό μας κάνει να είμαστε πολύ περήφανοι και νομίζω πως έδωσε και στη χώρα μας μια θέση πολύ καλή από πλευράς εικόνας.

Νομίζω λοιπόν ότι περιμένω τα μέτρα που θα ανακοινώσει η επιτροπή.  Είναι πολλοί άνθρωποι μέσα και από διάφορα επίπεδα. Δηλαδή και από το κομμάτι της υγείας και της οικονομίας και νομίζω ότι οι αποφάσεις μέχρι τώρα είναι καλές και πιθανότητα και στο μέλλον θα είναι εξίσου καλές.

Σίγουρα θα πρέπει από άποψη υγειονομική να έχουμε αυξημένη προσοχή γιατί πράγματι είμαστε όλοι χωρίς να έχουν αντισώματα. Άρα είναι εύκολο να νοσήσουμε από τον covid-19. Ένα δύο περιστατικά να γίνουν αν δεν προσέχουμε μπορούν να εξαπλωθούν ταχύτατα όπως έγινε μέχρι τώρα σε όλο τον κόσμο Άρα τα μέτρα της ατομικής υγιεινής θα πρέπει να τα τηρούμε οπωσδήποτε καθώς τα εν λόγω μέτρα απέδωσαν».

Ερωτηθείς η κ. Γκάγκα για την κοινωνική ανοσία και την ανεργία και την φτώχεια είπε:« Όλους μας απασχολεί το εργασιακό και ο τουρισμός καθώς ό,τι και να γίνει το  καλοκαίρι η έλευση τουριστών θα είναι περιορισμένη. Η χώρα μας εξαρτάται από τον τουρισμό και ο καθένας νομίζω με αυτήν την πανδημία δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του αλλά σκέφτεται πώς είναι όλη η χώρα σε δυσμενή θέση.

Το  είδαμε σε όλες τις κινήσεις που έκαναν οι άνθρωποι  αυτό τον καιρό. Είδαμε εθελοντές που πηγαίνουν σε μεγαλύτερους ανθρώπους με προβλήματα που ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους. Υπήρχε μια τεράστια αλυσίδα εθελοντών και η κοινωνία μας αλλάζει όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων προς το καλύτερο καθώς  η πανδημία μας έκανε να καταλάβουμε τι έχει στη ζωή πραγματική αξία. Με αυτό το πνεύμα θα μπορέσουμε συλλογικά να σκεφτούμε και την οικονομία.

Δεν  γίνεται να μην σκεφτούμε την υγεία και να σκεφτούμε την οικονομία. Όπου μπήκε πρώτη η οικονομία είχαμε έναν «καταρράκτη» θανάτων. Η Αμερική και η Αγγλία που αρχικά έβαλαν την οικονομία σε προτεραιότητα όταν βρέθηκαν εμπρός στο μέγεθος του προβλήματος στα νοσοκομεία,  στα σπίτια και στους θανάτους  έκλεισαν τα πάντα.Άρα δεν είναι μόνο δικό μας το πρόβλημα αλλά παγκόσμιο λόγω της πανδημίας.

Αναφορικά δε με την επόμενη ημέρα θα πάμε βλέποντας και κάνοντας. Δηλαδή θα ανοίξουμε και θα βλέπουμε τι μέλει γενέσθαι. Το πρώτο μέλημα της  κυβέρνησης είναι το πόσο καλά θα είμαστε εμείς και πόσο ασφαλείας θα είναι οι ζωές  των ανθρώπων και από κει και πέρα όλα τα άλλα ακολουθούν.

Φυσικά θα πληγεί η  οικονομία αλλά με θανάτους καθώς η πανδημία έχει τρομακτική εξάπλωση, ο φόβος των ανθρώπων είναι μεγάλος και έτσι δεν μπορείς να έχεις οικονομία. Και να την ανοίξεις την οικονομία ποιος θα πάει να μαζευτεί σε εστιατόρια ο ένας πάνω στον άλλο να φάει; Ανασταλτικός παράγων θα είναι ο φόβος και όχι τα περιοριστικά μέτρα.

Δεν θα πούμε σε κανέναν να μείνει σε καραντίνα στο διηνεκές. Αυτό που θα χρειαστεί να γίνεται είναι να γίνει χαλάρωση των μέτρων με συνεχή επιτήρηση ώστε να ξέρουμε τι γίνεται και τι έπεται και να παίρνουμε τα μέτρα μας έγκαιρα με την φιλοσοφία να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας».

Για τους ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν ή να κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντέχει  η κ. Γκάγκα είπε:« Εμείς εξακολουθούμε να κάνουμε χημειοθεραπείες στους ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα ( έχουμε πολλούς στο νοσοκομείο καθώς είμαστε το μεγαλύτερο κέντρο καρκίνου πνεύμονα στη χώρα) και εξακολουθούμε να κάνουμε καθημερινά χημικοθεραπείες σε ξεχωριστούς χώρους. Τα χειρουργεία τα αφήσαμε επειδή μεγάλη ομάδα ασθενών νοσούν από covid-19 και είναι πολύ δύσκολο να βάλεις έναν ασθενή που έχει καρκίνο και να τον χειρουργήσεις όταν την προηγούμενη ημέρα ή την ίδια στιγμή υπάρχει ασθενής με τον ιό. Η δε λίστα αναμονής των ακτινοθεραπειών είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, συνεχίζουμε την άυλη συνταγογράφηση   και φροντίζουμε τους χρόνια ασθενείς».

Κλείνοντας αναφέρθηκε η κ. Γκάγκα στο θέμα των καλοκαιρινών διακοπών λέγοντας πως αν τηρηθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και οι αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων καλώς εχόντων  θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές.