Αλλάζουν όσα ξέραμε για Μετρό και λεωφορεία – Καταργούνται τα χάρτινα εισιτήρια

Αχρείαστο αναμένεται να καταστεί το επόμενο διάστημα το χάρτινο εισιτήριο στα ΜΜΜ, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα πληρωμής. Πρόκειται για το σύστημα “Tap’N’Pay” που θα επιτρέπει στον επιβάτη να επιβιβάζεται στα ΜΜΜ, δίχως να χρειάζεται να προμηθευτεί τα εισιτήρια ATH.ENA Ticket και ATH.ENA Card.

Το μόνο που θα χρειάζεται ο επιβάτης είναι να πλησιάζει την τραπεζική του κάρτα (είτε την ίδια, είτε το ψηφιακό αντίγραφό της στο κινητό τηλέφωνο) σε ειδικό αναγνώστη στα επικυρωτικά μηχανήματα.

Ανέπαφες πληρωμές στα ΜΜΜ

Η κα Αλεξοπούλου δήλωσε ότι «ήδη σε κάποιες πόλεις όπως η Κέρκυρα και η Λάρισα η υπηρεσία αυτή προσφέρεται και πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή και στην Αθήνα πρώτα απ’ όλα στις γραμμές express που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο ως το τέλος του 2024 αυτή η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λεωφορεία».

Αξίζει να διευκρινιστεί, ότι τα υφιστάμενα εισιτήρια δεν θα καταργηθούν, καθώς θα συνεχίσουν να προσφέρονται ως εναλλακτική επιλογή, διευκολύνοντας όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι αρκετοί ηλικιωμένοι.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα, τα χάρτινα εισιτήρια αναμένεται να εξαφανιστούν, μιας και το νέο σύστημα θα επιλέγεται από όλο και περισσότερους επιβάτες. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει το νέο σύστημα στον χρήστη είναι ότι αυτός θα εξοικονομεί χρόνο, καθώς δεν θα χρειάζεται να αναζητά τα σημεία πώλησης εισιτηρίων.

Μετρό Αθήνα

Επιπροσθέτως, δεν θα χρειάζεται να γνωρίζει τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης για να επιλέξει το κατάλληλο. Όπως έχουμε γράψει, το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τα δεδομένα μετακίνησης και η χρέωση στην τραπεζική κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές, με επιλογή της βέλτιστης.

Θα συμβάλει, επίσης, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η μείωση της έκδοσης χάρτινων εισιτηρίων θα σημάνει τον μετριασμό του φαινομένου της απόρριψής τους σε δημόσιους χώρους, το οποίο παρατηρείται έντονα.

Τέλος, το νέο σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα υποστήριξης MaaS (Mobility as a Service), για διασύνδεση με εφαρμογές συνεργατών κινητικότητας όπως ταξί, ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, κτλ.