Παράνομες χωματερές: 80.000 ευρώ ΠΡΟΣΤΙΜΟ κάθε χρόνο πλήρωνε η Ελλάδα ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ από τις 65 περιπτώσεις! -Μείωση δέκα προστίμων «πέτυχε» το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τοπικούς φορείς

Η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής των χρηματικών κυρώσεων, που της είχαν επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ακόμη δέκα από τους παράνομους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε η αποκατάσταση οκτώ 8 ΧΑΔΑ (Κυθήρων, Μαραθώνα, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Καρύστου, Χαλκιδέων/ θέση «Φάρος», Σερίφου, Πάρου και Λέρου) και η παύση λειτουργίας δύο ΧΑΔΑ (Κυθήρων και Σίφνου) με αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων προστίμων. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα κατέβαλλε το ποσό των 80.000ευρώ, σε ετήσια βάση, για καθεμία από τις 65 περιπτώσεις παράνομων ΧΑΔΑ (χωματερές χωρίς ελέγχους ή ρυθμίσεις) που υπήρχαν το Α’ εξάμηνο του 2019. Κατά το Β’ εξάμηνο του ίδιου έτους, αποδείχθηκε η παύση λειτουργίας πέντε (5) ΧΑΔΑ (Πάτμου, Κέας, Καρύστου, Σικίνου και Κάσου). Πλέον, απομένουν 50 υπό εξέταση περιπτώσεις προστίμων, οι 25 από τις οποίες θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ το 2021, ενώ οι υπόλοιπες εντός του 2022.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε για μια συνεχή προσπάθεια να μπει τάξη σε μια άναρχη κατάσταση ενώ από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε  ότι κάθε ΧΑΔΑ τηρείται χρονοδιάγραμμα ενεργειών και στόχος είναι να μηδενιστούν τα πρόστιμα το 2022.