Νομοσχέδιο για αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Ποιες αντιδράσεις υπάρχουν στη δημόσια διαβούλευση

Με τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ανάδειξη των αιρετών της Αυτοδιοίκησης να βαίνει στο τέλος της, πλήθος παρατηρήσεων έχουν καταγραφεί, εστιάζοντας κυρίως στη μείωση των δημοτικών συμβούλων σε μεσαίους και μικρούς δήμους, αλλά και στην πλήρη αποστέωση των κοινοτήτων. Ιδιαίτερη διαφωνία εκφράζουν οι αιρετοί κυρίως της αντιπολίτευσης για την κατάργηση του 50% συν ένα με επιβολή του 43% συν ένα στην εκλογή της πρώτης παράταξης, την επαναφορά της κατανομής των εδρών στα 3/5 υπέρ της πρώτης παράταξης και την επιβολή του 3% ως πλαφόν εισόδου.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για «οπισθοχώρηση της δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση». Κυρίως στο σκέλος της μείωσης των μελών των δημοτικών συμβουλίων, οι αιρετοί επισημαίνουν ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια «να υποεκπροσωπούνται πολλές παραγωγικές τάξεις» και «να εκλέγονται σχεδόν αποκλειστικά αυτοί που έχουν πολύ πλούτο ή επιρροή αντίστοιχα».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κάνει λόγο για «λελογισμένη μείωση» των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, αφήνοντας μια χαραμάδα να βρεθεί η «χρυσή τομή». Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος (ρ/σ ΕΡΑ) υπεραμύνεται του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, χαρακτηρίζοντας την απλή αναλογική ως «μια αποτυχημένη προσπάθεια του νόμου Σκουρλέτη και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στην ακυβερνησία».