Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης έθεσε στο Συνήγορο του Καταναλωτή κ.Λευτέρη Ζαγορίτη το υψηλό κόστος των προμηθειών που επιβάλλουν οι τράπεζες για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και τις ανεξήγητα υψηλές χρεώσεις για τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, τονίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει τα δύο αυτά ζητήματα στη Βουλή χωρίς η κυβέρνηση να έχει κάνει κάτι ως τώρα.
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας, ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2019, μετά τη συνάντηση του με τις διοικήσεις των τραπεζών, παραμένουν υψηλές και σε κάποιες περιπτώσεις εκτός λογικής οι χρεώσεις και οι προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες για τις συναλλαγές των πολιτών.
‘’ Οι 4 συστημικές τράπεζες από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2020 επέβαλαν προμήθειες συνολικού ύψους 1,7 δις ευρώ, ένα τεράστιο ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1% του ΑΕΠ ενώ εκκρεμεί και το αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις για το θέμα και οι τράπεζες απαντούν ότι οι χρεώσεις δεν είναι υψηλές!’’ επισήμανε ο Μιχάλης Κατρίνης, προτείνοντας ο Συνήγορος του Καταναλωτή να ενεργοποιηθεί περισσότερο ενόψει της εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.
Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στις υψηλές χρεώσεις για τη χρήση δεδομένων ευρυζωνικού δικτύου, με την Ελλάδα να κατατάσσεται ως μία από τις ακριβότερες χώρες, σύμφωνα και με τη σχετική έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
‘’Οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα για τη χρήση του δικτύου, ενώ μόλις προχθές ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ ψέλλισε ότι οι τιμές σύνδεσης στο ίντερνετ δεν είναι καλές στην Ελλάδα. Έχουμε ζητήσει ειδική συνεδρίαση της Βουλής για αυτό το θέμα και ακόμα περιμένουμε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί. Θεωρεί ή όχι ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν πανάκριβα για τη χρήση του διαδικτύου; Καίριο ερώτημα, ενόψει της επέκτασης του δικτύου 5G και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης’’