Κρίσιμα 24ωρα για την Αττική: Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα για να αποφευχθεί το τρίτο κύμα

Με δεμένα τα χέρια και το βλέμμα προς την Παρασκευή η κυβέρνηση και οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας. Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα καθώς θα κρίνουν, εν πολλοίς, εάν θα ληφθούν οι αποφάσεις για νέα αυστηρότερα μέτρα.

Οι υγειονομικοί δείκτες έχουν θέσει τις αρχές σε συναγερμό, αφού εκτός της Αθήνας η οποία έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, σειρά παίρνει τώρα και η Θεσσαλονίκη, στην οποία καταγράφηκε αύξηση 50% φέρνοντας στον νου μνήμες από τον περασμένο Οκτώβριο. 

Η επιστροφή σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αμέσως μετά την χαλάρωση που ακολούθησε το τελευταίο lockdown αλλά και οι επιμέρους δείκτες, όπως οι αυξήσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των διασωληνωμένων θα κρίνουν τις αποφάσεις για νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, γιατί όχι και σε ολόκληρη τη χώρα.

Παρά τις πιέσεις από την αγορά, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε επιβολή περαιτέρω περιορισμών -εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η κίνηση αυτή θα έρθει όχι μόνο για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το ΕΣΥ αλλά και για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού η οποία θα σημάνει την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας.

Πάντως, παρά το γεγονός πως το σύστημα υγείας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ” ότι βρισκόταν τον περασμένο Νοέμβριο, προβληματισμό έχουν προκαλέσει, επιμέρους στοιχεία, πλην του αριθμού των διασωληνωμένων, αφού στην Αττική το τελευταίο 24ωρο είχαμε 93 εισαγωγές και 176 σε ολόκληρη την χώρα, στοιχεία που αποτελούν προπομπό για την αποτύπωση της διασποράς του ιού στην επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Εάν τώρα, επικρατήσει το «σκληρό» σενάριο, τότε ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, θα είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων έως τις 17:00 έτσι ώστε να μπορέσει να επιβληθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00. Ανάμεσα στις σκέψεις των αρμοδίων είναι και η πιθανή παρέμβαση στην λειτουργία των σχολείων, ωστόσο μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν φαίνεται να συνηγορούν στο ότι η κατάσταση προς το παρόν απαιτεί κάτι τέτοιο.

Ένας από τους βασικούς άξονες των νέων περιορισμών -εάν αυτοί επιβληθούν- θα είναι οι έλεγχοι από πλευράς της Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων, καθώς αυτοί αναμένεται να είναι αυστηροί και πολλοί.