Όλες οι αρμοδιότητες για την Αυτοδιοίκηση στον Πέτσα – Εκδόθηκε η Απόφαση (ΦΕΚ)

Εκδόθηκε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου η Απόφαση του Πρωθυπουργού για τις αρμοδιότητες που θα ασκεί ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στον Στέλιο Πέτσα όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες, κάθε θεσμικό και οικονομικό ζήτημα των ΟΤΑ, μαζί και την ΕΕΤΑΑ, αλλά και την Ειδική Υπηρεσία που υλοποιεί το “Τρίτσης”.

Με πολύ απλά λόγια, ο Πέτσας πήρε τα πάντα όλα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (εκτός από κάτι ψιλά για ληξιαρχικά – δημοτολογικά). Για ό,τι αφορά ΟΤΑ, είναι αρμόδιος για κάθε ατομική και κανονιστική πράξη, αλλά και τις ΚΥΑ με άλλα Υπουργεία, χωρίς ο Βορίδης να έχει καμία δυνατότητα υπογραφής ή τυπικής παρέμβασης.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό:

Ι] Την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ακόλουθων οργανικών μονάδων:

– Της Γενικής Διεύθυνσης Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης 

Εδώ ανήκει η Δ/νση Οργάνωσης & Λειτουργίας ΟΤΑ, με όλα τα ζητήματα των Αιρετών, το θεσμικό κομμάτι του εκλογικού συστήματος Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, τις αρμοδιότητες.   Εδώ ανήκει η Δ/νση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήτοι προσλήψεις μονίμων και ορισμένου χρόνου, λοιπά εργασιακά ζητήματα Δημοτικών Υπαλλήλων.  Επιπλέον, η Δ/νση Οργάνωσης & Λειτουργίας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

– της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Αναπτυξιακής Πολιτικής

Παίρνει, δηλαδή, τα οικονομικά των ΟΤΑ, κάθε τι που σχετίζεται με λεφτά προς την Αυτοδιοίκηση, είτε είναι χρήματα από τους ΚΑΠ είτε από το ΠΔΕ είτε έκτακτες επιχορηγήσεις.  Π.χ. εδώ ανήκει ο Φιλόδημος, τα λεφτά για τις θεομηνίες, κλπ.

– της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του αρ.3 του π.δ. 141/2017.  Όλα τα οικονομικά και διοικητικά ζητήματα του ιστορικού Υπουργείου Εσωτερικών (του κάτω Υπουργείου, στην Κλαυθμώνος, όχι της Βασιλ. Σοφίας).

– της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης & Εφαρμογής του Υπ. Εσωτερικών του αρ.49 του ν.4647/2019.  Σε αυτήν υπάγεται η διαχείριση του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

ΙΙ] την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.).

Υπογραμμίζεται ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός θα έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία επί όλων των ανωτέρω ζητημάτων (δηλαδή να υπογράφει / καταθέτει Νομοσχέδια και Τροπολογίες), η οποία θα μπορεί όμως να ασκείται και από τον Υπουργό.

Αναλυτικότερα, το Φ.Ε.Κ. Β’ 48/13.1.2021 βρίσκεται ΕΔΩ

Πηγή