ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ «ΜΑΤΙ» η κυβέρνηση στην COSCO -Τι απαντούν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και το ΤΑΙΠΕΔ για τις υποχρεωτικές επενδύσεις των Κινέζων και την «τακτική» που ακολουθούν στον ευρύτερο Πειραιά

Απάντησε  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  στην ερώτηση που είχαν καταθέσει 40 βουλευτές  της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Γ. Ραγκούση, με θέμα τη «μονοπωλιακή συμπεριφορά» της COSCO στον ευρύτερο Πειραιά και την προσπάθεια «συγκέντρωσης όλης της οικονομικής δραστηριότητας», κίνηση που σύμφωνα με καταγγελίες των βουλευτών προκαλεί ανησυχία σε επιχειρήσεις του κλάδου και θέτει ερωτήματα σχετικά με τις υποχρεωτικές επενδύσεις και την επεκτατική πολιτική των Κινέζων γύρω από το λιμάνι.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η κυβέρνηση βάζουν «πλάτη» όσον αφορά στις κινήσεις της COSCO στην περιοχή σημειώνοντας χαρακτηριστικά, στην απάντησή τους: “Με το νόμο 4404/2016 και τη «Σύμβαση Παραχώρησης του Λιμένος Πειραιώς» ρυθμίστηκαν θέματα και μηχανισμοί εποπτείας. Ορίστηκαν ελεγκτικά όργανα και ο διορισμός ανεξάρτητων οργάνων/εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη σε θέματα υλοποίησης των υποχρεωτικών επενδύσεων. Οι αρμοδιότητες και οι διαδικασίες ελέγχου και συμμόρφωσης που απορρέουν από τις διατάξεις της σύμβασης και της υφιστάμενης νομοθεσίας δεν παρουσιάζουν κενά ή αμφιλεγόμενα σημεία και συνεπώς είναι επαρκείς και αποτελεσματικές στο βαθμό που ασκούνται από την υπάρχουσα νομοθεσία. Το δημόσιο συμφέρον διασφαλίζεται με την τήρηση των όρων. Το ΥΠΟΙΚ αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξετάζει τα πορίσματα για τη διασφάλιση της τήρησης των όρων”.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ συνοδεύτηκε και από απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι «η μεταβίβαση του ποσοστού 16% προς την COSCO τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της έκδοσης από τον ανεξάρτητο μηχανικό της Δήλωσης Υποχρεωτικών Επενδύσεων, η οποία θα βεβαιώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της Α’ Φάσης. Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει τη σχετική βεβαίωση του ανεξάρτητου μηχανικού προκειμένου να εκπληρώσει και τις δικές του υποχρεώσεις έναντι της COSCO».

Μετά και από αυτές τις απαντήσεις ο Γ. Ραγκούσης τονίζει: «Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, δηλαδή, μέχρι την ολοκλήρωση της 5τιας, θα παρακολουθούμε συστηματικά την κατά λέξη τήρηση όσων αναφέρουν ο κ. Σταϊκούρας  και το ΤΑΙΠΕΔ στις απαντήσεις τους. Απαντήσεις που ωστόσο γεννούν προβληματισμό για το γεγονός ότι αμφότερες αποφεύγουν να αναφερθούν σε καταληκτικά χρονοδιαγράμματα και τελικές διορίες».