ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (ΕΑΒ): Γιατί γίνονται μαζικές παραιτήσεις προσωπικού; – Τα big deals, οι ανακοινώσεις προσλήψεων, οι μαζικές αποχωρήσεις και τα μυστικά των αριθμών…

Πολλά είναι τα ερωτήματα τελευταία, γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΑΒ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ). Αυτά πληθαίνουν μάλιστα, όταν παρατηρούμε συνεχείς παραιτήσεις – αποχωρήσεις εργαζομένων τις οποίες αναρτά η Διεύθυνση Προσωπικού της ΕΑΒ στη Διαύγεια, χωρίς μάλιστα να αναφέρεται το «αιτιολογικό».

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι έγιναν πάνω από 40 οριστικές αποχωρήσεις, πλην αυτές που είχαν να κάνουν με λόγους συνταξιοδότησης. Σε καμία από αυτές βέβαια, δεν έχει επισημανθεί ο λόγος και οι αποφάσεις που αναρτώνται μένουν απλώς στο τυπικό της διαδικασίας. Όλα αυτά σημειώνονται την ώρα που από πλευράς Κυβέρνησης (όπως εξαγγέλλεται) υπάρχει ένα σχέδιο διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΑΒ αλλά και αναζήτησης «στρατηγικού επενδυτή» που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας ώστε να «τρέξει» τα προγράμματα αναβαθμίσεων και συντήρησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και να επεκταθεί σε νέες συμπαραγωγές, στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Η αμερικανική Lockheed Martin αποτελεί «de facto» στρατηγικό εταίρο της ΕΑΒ, καθώς τα περισσότερα προγράμματα που εκτελούνται αφορούν δικά της αεροσκάφη και συστήματα. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι πελάτες, όπως η Dassault αλλά και εταιρείας από το Ισραήλ και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προσφάτως μάλιστα πληροφορηθήκαμε ότι αποφασίστηκε η τοποθέτηση του κ. Δημητρίου Παπακώστα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΒ για να «τρέξει» διαδικασίες.

Το «πακέτο» εδώ είναι μεγάλο! Σημειώστε, ότι η ΕΑΒ, σήμερα, καλείται να διαχειριστεί ένα συνολικό ανεκτέλεστο έργο από υπογεγραμμένες συμβάσεις, ύψους 580 εκατ. ευρώ! Παρ’ όλα αυτά η ΕΑΒ παρουσίασε στο 2019 ζημίες μετά από φόρους 35 εκατ. ευρώ (!), ενώ έχει σημαντικές συνολικές υποχρεώσεις. Τι γίνεται όμως με το ανθρώπινο δυναμικό;

Μήπως οι ανακοινώσεις για προσλήψεις ή ανάπτυξη είναι ολίγον… πλασματικές;

Αναρωτιόμαστε βέβαια αν οι αποχωρήσεις αυτές έχουν και πολιτικά κίνητρα. Δηλαδή μήπως ανακοινώνουν προσλήψεις για τα “μάτια του κόσμου”, αλλά ταυτόχρονα ανανεώνουν συμβάσεις, αφού προηγηθούν οι ανάλογες παραιτήσεις;

Ποιους βολεύει αυτό το σύστημα; Και κυρίως αυτές οι θέσεις αναπληρώνονται άμεσα, ή μένουν κενές για μεγάλο διάστημα;

Και αυτό διότι κύκλοι της ΕΑΒ σχολιάζουν στην Κοινωνική, ότι «ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων»! Με λίγα λόγια, από τη μία ακούμε για προσλήψεις προσωπικού, και από την άλλη βλέπουμε σωρηδόν παραιτήσεις!

Μήπως οι προσλήψεις συνδυάζονται άμεσα και με τον ίδιο αριθμό παραιτήσεων; Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι τόσο το αρμόδιο υπουργείο, όσο και ο νέος δ/νων σύμβουλος (όταν αναλάβει τα καθήκοντά του) να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το μέλλον την ΕΑΒ και για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί. Γιατί οι «κακές γλώσσες» είναι πολλές και ένα ξεμάτιασμα… «δεν αρκεί», πόσο μάλλον όταν προγραμματίζεις ραντεβού στρατηγικής σημασίας.