Η Ελλάδα κόμβος του παγκόσμιου Cloud – Το όφελος για την ελληνική οικονομία (video)

«Παρά τα σύννεφα της πανδημίας φτάσαμε σε μια καινούρια επένδυση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η ίδρυση σε μια χώρα ενός Κέντρου Δεδομένων από μια εταιρεία όπως η Microsoft, την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό». Το όφελος για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος δεκαετίας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης , στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου δόθηκε η εκκίνηση. «Η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια παρουσίας της Microsoft στη χώρα σας, δείχνει την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα, τον λαό και την κυβέρνησή της, δεν είναι κάτι που κάνουμε σε πολλές χώρες», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Μπραντ Σμιθ. Το υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing) Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της Microsoft στην Ευρώπη.

Σε μόλις 9 μήνες κι εν μέσω πανδημίας επετεύχθη η γέννηση της καινοτόμας επένδυσης που καθιστά την Ελλάδα κόμβο του παγκόσμιου όγκου του cloud, που αποτελεί τον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Με το ελληνικό cloud θα αποθηκεύεται εδώ στην Ελλάδα τεράστια ποσότητα δεδομένων που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στόχος είναι όλοι οι Έλληνες να βρίσκονται με τους νικητές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης»

Δεν είναι μόνο τεχνολογικό – επενδυτικό άλμα, αλλά και δημοκρατικό γιατί στον καιρό των fake news προέχει η ασφαλής αποθήκευση και το διαφανές διαδίκτυο αποτελεί φόρουμ υγιούς ανταλλαγής ιδεών, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η χώρα μας θα είναι μια από τις λίγες στον κόσμο που φιλοξενούν τέτοια Data Centers» , πρόσθεσε και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις για την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιστημονική έρευνα, την ανακοπή της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain).

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Αρχαία Ολυμπία όπου από το 2021  με μια απλή εφαρμογή  κάθε κάτοικος της γης θα μπορεί να ζει εικονικά μέσω της ιστοσελίδας της Microsoft 2,5 χιλιετίες πριν. «Μέσα από τις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, γνωρίζουμε τον πολιτισμό και με την λεγόμενη  «επαυξημένη πραγματικότητα», που  ξαναζωντανεύει το παρελθόν μπροστά στα μάτια μας», πρόσθεσε.

Μπραντ Σμιθ: Εμπιστοσύνη και επενδύσεις στην Ελλάδα

Η καινοτομία σηματοδοτεί νέα ευκαιρία για κάθε μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα, τόνισε ο Μπράντ Σμιθ, επισημαίνοντας την «άοκνη υποστήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος από τη συνάντηση στο Νταβός ζήτησε επενδύσεις στην καρδιά της τεχνολογίας».

Προγράμματα κατάρτισης στα επόμενα πέντε έτη για νέες θέσεις εργασίας, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Microsoft.

«Το cloud  γίνεται φρούριο προστασίας δεδομένων και η δέσμευση μας ότι ως το 2025 το 100% του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνουν πλεονεκτήματα για όλους, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «ταχύτητα πρόσβασης σαν ταχύτητα φωτός που θα θαύμαζε ακόμη και ο Δίας» . Αλλά και χαμηλότερο κόστος με πιο φθηνό σέρβερ στο cloud «γιατί η Microsoft αγοράζει σε μεγάλο όγκο εξασφαλίζοντας  μικρότερο κόστος».