Γιατί ο Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα για εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία;

Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά και από τα όσα αποτυπώνονται στο κείμενο των συμπερασμάτων, που έρχεται, για να αποδοκιμάσει έντονα τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα και οι κινήσεις της, που ιονίζουν αρνητικά το περιβάλλον τίθενται στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών, μέχρι και τον προσεχή Δεκέμβριο. Όταν, δηλαδή, οι Βρυξέλλες θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις, αξιολογώντας τη συμπεριφορά της γείτονος, που βρίσκεται αντιμέτωπη και με το βαρύ κλίμα που δημιουργείται πλέον εναντίον της από ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Αθήνα, από την πλευρά της, συνεχίζει να ενδυναμώνει τις συμμαχίες της. Και επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία. Οι επιλογές για τη γείτονα, έτσι κι αλλιώς, παραμένουν δύο. Αυτό που τις τελευταίες εβδομάδες συνηθίζεται να αποκαλείται…μαστίγιο και καρότο, βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή. Η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν μπορούν να επιλέξουν, λοιπόν, να στραφούν προς την αποκλιμάκωση, με συνέχεια και συνέπεια, ώστε να ανοίξει και ο δρόμος για τις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ή μπορούν να συνεχίσουν να πλέουν στα νερά των προκλήσεων, με τη λήψη κυρώσεων να έρχεται όλο και πιο κοντά. Και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τα μέτρα θα είναι επώδυνα και δε θα είναι συμβολικά.

“Όταν συζητήσαμε εκτενώς το ζήτημα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής ήταν εμφανές ότι έπρεπε να διανύσουμε αρκετό δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους ομολόγους μας γιατί το ζήτημα αυτό δεν είναι  σημαντικό μόνο για την Ελλάδα  και την Κύπρο, αλλά αποτελεί ζήτημα καθοριστικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη, για τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο σε αυτήν την κατεύθυνση”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Και με το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανεπιβεβαιώθηκαν τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου, τα οποία θέτουν μία ξεκάθαρη χρονική περίοδο, κατά την οποία θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας. Εκεί αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία, στην οποία η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει μονομερείς ενέργειες κλιμάκωσης που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία

Πέραν των αναφορών για τις νέες προκλήσεις της γείτονος, κομβικό σημείο της παρέμβασης Μητσοτάκη ήταν όταν ο πρωθυπουργός αποφάσισε να θέσει ενώπιον όλων των ηγετών ένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Τουρκία να αναθεωρήσει την προκλητική της συμπεριφορά. Και αυτό είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.

“Τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει τόσα γεωπολιτικά μέτωπα, από την ανοιχτή υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν για τη διένεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μέχρι τη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Ανατολική Μεσόγειο, αυτό που θα πονούσε πιο πολύ τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν είναι μόνο οι οικονομικές κυρώσεις σε μία συγκυρία που δοκιμάζεται η τουρκική οικονομία, αλλά και η αμφισβήτηση της γεωπολιτικής του ισχύος. Έτσι εμπλουτίζει με ένα ακόμη βασικό όπλο την εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας”, σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Μητσοτάκη έτυχε ευνοϊκής αντιμετώπισης και θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς της Τουρκίας τις επόμενες εβδομάδες, υπό το πνεύμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε δύο κράτη τα οποία δοκιμάζονται από τέτοιες απειλές θα ήταν μία πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή ενδεχομένως σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρώπης, που να μην επιτρέπει πια την πώληση όπλων στην Τουρκία, τα οποία ενδεχομένως να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών. Θύμισα επίσης ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι Η.Π.Α. πήραν την απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία γιατί αγόρασε ένα οπλικό σύστημα από την Ρωσία το οποίο θεωρούν ότι συνιστά απειλή για το ΝΑΤΟ. Πολύ πρόσφατα και ο Καναδάς πήρε απόφαση να σταματήσει, προσωρινά τουλάχιστον, τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Πηγή: capital.gr