Ανάδειξη του πολιτισμού του Πειραιά – Μια ενδιαφέρουσα πρόταση του Χρήστου Φωτίου

*του Απ. Καραμπερόπουλου

Σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα ανάδειξης των πόλεων, είναι καλό να ακούμε τις γνώμες κάποιων ανθρώπων που έχουν περάσει από σημαντικές πολιτικές και αυτοδιοικητικές θέσεις.

Πρόσφατα συνάντησα τον Χρήστο Φωτίου, πρώην δήμαρχο και βουλευτή (διετέλεσε υφυπουργός Εμπορίου και σε πολλές άλλες σημαντικές θέσεις ευθύνης) και ήταν ο πρώτος αιρετός νομάρχης Πειραιά.

Είχαμε την ευκαιρία λοιπόν, να συζητήσουμε σε φιλικό κλίμα μαζί του ζητήματα γύρω από την πολιτιστική ανάδειξη του Πειραιά.

Η κουβέντα εκτός των άλλων, επικεντρώθηκε στο τι «βλέπει» ένας επισκέπτης της πόλης μας σε κομβικά σημεία, όπως για παράδειγμα στο μεγάλο «νοητό» τρίγωνο κάτω στο λιμάνι (Πύργος-ΝΑΤ-Αγ. Διονύσιος).

…Και η αλήθεια -όπως συμπεράναμε από την κουβέντα μας- είναι ότι στο σημείο αυτό, που κορυφώνεται η ναυτιλιακή εικόνα του Πειραιά δεν υπάρχει κάτι εμβληματικό, ένα μνημείο, ένα άγαλμα που να προβάλει μια «ταυτότητα» πόλης. Τη ναυτοσύνη του Πειραιά. Την ιστορία του.

Κάτι αντίστοιχο θα έλεγε κανείς για το μνημείο του Θεμιστοκλή στην Πειραϊκή.

Πρόταση λοιπόν του κ. Φωτίου ήταν να φτιαχτεί ή να μεταφερθεί ένα άγαλμα εμβληματικό στο κομβικό αυτό σημείο της πόλης μας και συγκεκριμένα στην είσοδό της, από το λιμάνι.

Το σημείο που προτάθηκε είναι ανάμεσα στον Πύργο και το εμβληματικό κτήριο του ΝΑΤ. Επίσης δεύτερο σημείο θα μπορούσε να είναι το τρίγωνο μπροστά από τον Άγιο Διονύσιο.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και άλλοι πολύ καλοί φίλοι, όπου και άρχισε ένας «χορός» προτάσεων και σκέψεων…

Περισσότερα στο koinoniki.gr