Ξαφνικές πιέσεις ΚΙΝΕΖΩΝ στην Κυβέρνηση με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά -«Διπλωματικά…» προσπαθούν να λύσουν το θέμα με τον 4ο Προβλήτα και τις επεκτάσεις της COSCO

Πίεση στις «υποθέσεις» της με την Ελλάδα επιχειρεί η Κίνα, επιδιώκοντας αυτή την περίοδο την προώθηση των οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων της σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη, αγνοώντας βεβαίως ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μεταξύ κορωνοιού και εθνικών θεμάτων.

 Όπως έγινε γνωστό, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και διευθυντής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας Yang Jiechi επιδίωξε και κατάφερε και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με σκοπό να τακτοποιηθούν «ανοικτά ζητήματα» και «εκκρεμότητες»…

Αυτά μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τις αδειοδότησεις επενδύσεων που προωθεί η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά!

Ειδικότερα, στην περιοχή μας, η Cosco επιδιώκει όσο τίποτα άλλο να εγκριθεί σχέδιο για την ανάπτυξη νέου, 4ου μεγάλου προβλήτα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, στον οποίο όμως αντιτίθενται εντόνως φορείς, σωματεία και πολίτες της περιοχής.

Οι υπολογισμοί των τελευταίων μηνών, στον κλάδο των κοντέινερς, προβληματίζουν την COSCO που βλέπει ότι υπέστη μια «ανεκτή» αλλά άκρως υπολογίσιμη οικονομική ζημιά λόγω Covid-19.

Προς αυτό λοιπόν, οι ΚΙΝΕΖΟΙ επιδιώκουν να πιέσουν καταστάσεις, χτυπώντας κατευθείαν την πόρτα του Μαξίμου.

Η πίεση αυτή «επιβάλλεται» κατά τους ίδιους, καθώς -όπως έχει αναδείξει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-, χάνουν μάχες στα «σημεία» και σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβη για παράδειγμα με την επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, εκεί όπου ακόμα αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιστάσεις.

Η COSCO βλέποντας να πηγαίνουν πίσω πολλά από τα σχέδιά της, είδε ως «μάννα εξ ουρανού» το ανώτατο στέλεχος της Κίνας να συνομιλεί με τον Μητσοτάκη, με πλήρη ατζέντα, που περιλαμβάνει λιμάνι, επενδύσεις, επικοινωνίες μέχρι και… 5G.

Τυχαία συγκυρία; Όχι βέβαια! Διότι η Κίνα σπεύδει να εκμεταλλευθεί την ιδιότητά της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια περίοδο που η χώρα μας αναζητά ισχυρούς συμμάχους στην κόντρα της με την Τουρκία…  «Δούναι και λαβείν»…