Συμφωνία Ερντογάν-Σάρατζ για έρευνες ανατολικά της Κρήτης; – Έρχονται δύσκολες διπλωματικές ώρες για την Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον πρόεδρο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης να ενταθεί η στήριξη της Τουρκίας στην GNA και να ξεκινήσουν οι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τους διμερείς δεσμούς μας σε πολλά πεδία, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»,

ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Σημείωσε δε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, προσθέτοντας πως η σύγκρουση στην αφρικανική χώρα μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν το γεωπολιτικό ρίσκο στην περιοχή, καθώς καθίσταται πιο πιθανή μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει θερμό επεισόδιο ή ατύχημα, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει εντείνει την κινητικότητά της και τη στρατιωτική παρουσία της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

NewsX.gr – Έρχονται δύσκολες διπλωματικές ώρες για την Ελλάδα. Η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει επιτέλους κοινή εξωτερική πολιτική, ειδικά για τέτοια σοβαρά ζητήματα.