Πώς επηρέασε τις εταιρείες διαχείρισης η κρίση του κορωνοϊού

Σημαντική πρόκληση για τις εταιρείες διαχείρισης αποτελεί η διαχείριση του μεγάλου όγκου αναστολών δόσεων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Υπάρχουν κάποια σημεία σταθεροποίησης στις πληρωμές τον μήνα Μάιο, που σηματοδοτούν επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ τέσσερις παράγοντες θα είναι κρίσιμοι για την πορεία των κόκκινων δανείων στην μετά – covid εποχή.

Τα παραπάνω δήλωσε, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο πανευρωπαϊκό συνέδριο της SmithNovak NPL VIRTUAL με θέμα “A virtual update on the European Non-Performing Loans market”, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank FPS και Πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων, Αναστάσιος Πανούσης. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι από 1.300 εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως είπε ο κ. Πανούσης, όλες οι εταιρείες διαχείρισης αντιμετώπισαν πρόβλημα στις ανακτήσεις, ειδικά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και όλο τον Απρίλιο. Διαφαίνεται όμως σταθεροποίηση τον μήνα Μάιο, γεγονός που σηματοδοτεί επαναφορά στην κανονικότητα σε επίπεδο πληρωμών.

Τα χαρτοφυλάκια που επηρεάστηκαν αρνητικά ήταν τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κυρίως καταναλωτικά και επαγγελματικά, ενώ καλύτερη εικόνα εμφάνισαν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις, γεγονός που δίνει ένα θετικό μήνυμα για τις τιτλοποιήσεις που έγιναν ή που προγραμματίζονται, όπως ανέφερε.

Επιπρόσθετο πρόβλημα στο ήδη βεβαρυμμένο από καθυστερήσεις σκέλος των νομικών ενεργειών, είπε ο κ. Πανούσης, δημιούργησε το γεγονός της παύσης λειτουργίας των δικαστηρίων και της αναγκαστικής εκτέλεσης νομικών ενεργειών και πλειστηριασμών που είχαν αρνητική επίπτωση στα business plans των επενδυτών, καθώς και στους στόχους NPEs των τραπεζών.

“Η μείωση των ανακτήσεων σημαίνει αυτομάτως και μείωση των εσόδων για τις εταιρίες διαχείρισης, γεγονός που επιτάσσει την επανεξέταση των λειτουργικών δαπανών και τον εξορθολογισμό των εξόδων. Αυτό μπορεί να  επισπεύσει τη δημιουργία συγχωνεύσεων στον κλάδο και δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων ειδικά στους μικρότερους παίκτες”, επεσήμανε ο πρόεδρος των εταιρειών διαχείρισης.

Αναφερόμενος στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης υπό τις συνθήκες της πανδημικής κρίσης, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι κύριο μέλημα ήταν η λήψη όλων των μέτρων προφύλαξης και υγιεινής για το προσωπικό. Παράλληλα, εφαρμόστηκαν όλες οι απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές για τηλεργασία στο μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων.

“Ένα επίσης σημαντικό θέμα που μας απασχολεί όλη την περίοδο είναι πώς η πανδημία θα επηρεάσει και τι αλλαγές θα επιφέρει στο λειτουργικό μοντέλο των εταιριών διαχείρισης στην μετά – Covid εποχή”, πρόσθεσε.

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα επηρεάσουν την πορεία των NPLs

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων τόνισε ότι στο πλαίσιο αλλαγών της επόμενης μέρας, οι οποίες θα επηρεάσουν την εικόνα των NPLs, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα εξής τέσσερα σημαντικά σημεία:

Ο νέος πτωχευτικός νόμος που θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2021 εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την πτωχευτική διαδικασία τόσο για νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις

Η αλλαγή στο Ν.3869 με βάση την οποία όλα τα αιτήματα που δεν έχουν εκδικαστεί θα μπουν πλέον στη νέα πλατφόρμα με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης. Με αυτό τον τρόπο θα εξορθολογιστεί η διαδικασία και θα ενταχθούν στο νόμο αυτοί που πρέπει να μπουν και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπει μία τάξη στα NPL των στεγαστικών δανείων και το σημαντικότερο θα αντιμετωπιστούν με σωστά κριτήρια οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο νόμος 4605 περί προστασίας της κύριας κατοικίας με βάση τον οποίο, έως τον Ιούλιο θα δοθεί ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία προστασίας. Προβλέπεται σημαντική αύξηση των αιτημάτων.

Το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων που θα τεθεί σε εφαρμογή από την πολιτεία 1η Ιουλίου και το οποίο είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει πάνω από 250.000 δανειολήπτες που σημαίνει περισσότερα από 13 δις δάνεια.

“Εάν όλα τα παραπάνω τεθούν σε εφαρμογή, είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν οι επιχειρηματικοί στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των NPEs, θα εξορθολογιστεί η δευτερογενής αγορά δανείων και θα επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων μέσα από το πρόγραμμα “Ηρακλής”, ενώ θα δούμε σταδιακή βελτίωση στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας και στο πλάνο εξυγίανσής της μετά την πανδημία”, εκτίμησε ο κ. Πανούσης.