Π. Καμάς: Παρέμβαση για την ανάγκη ενός «Ανοιχτού Δήμου»

“Η κοινωνία μας ετοιμάζεται να μπει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η ψηφιακή εποχή είναι εδώ. Η επιδημία του covid 19, ανέδειξε την αναγκαιότητά νέων μορφών λειτουργίας.

Η νέα τεχνολογία μας δίνει πλέον τη δυνατότητα στους Δήμους μας, να ξέρουμε σε ζωντανό χρόνο τα προβλήματα από την μία άκρη της πόλης στην άλλη. Να εντοπίζουμε τις αδυναμίες μας. Να αναζητούμε λύσεις.

Ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα για άμεση εμπλοκή των πολιτών στη Διοίκηση του Δήμου. Για διαδικασίες Συναπόφασης. Για μία Δημοκρατική Διαδικασία Άμεση. Ο πολίτης μπορεί να γίνει το κέντρο των αποφάσεων, που αφορούν την γειτονιά του, τη Συνοικία του, την πόλη του.

Μας δίνεται η δυνατότητα να εξοικονομήσουμε χρόνο για τους πολίτες, πόρους για τους Δήμους. Πόρους που μπορούν να επενδυθούν στις υποδομές μίας σύγχρονης πόλης. Πόρους που μπορούν, και έχει σημασία για την περιοχή μας, να επενδυθούν σε δίκτυα αλληλεγγύης. Να στηρίξουμε αποτελεσματικότερα περισσότερους ανθρώπους. Να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες.

Ο Συνδυασμός Κερατσίνι Δραπετσώνα Αλλάζουμε πιστεύει σε μία πολιτική που θα μετατρέψει το Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας σε έναν ανοιχτό Δήμο, την πόλη μας σε μία έξυπνη πόλη. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

1. Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, αλλάζουμε τον τρόπο επικοινωνίας του Δήμου με τον πολίτη.

2. Αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες του Δήμου.

3. Δημιουργούμε αποτελεσματικά δίκτυα προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

4. Κάνουμε περισσότερα πράγματα με λιγότερους πόρους.

5. Απευθείας μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων, από το Διαδίκτυο, ώστε ο καθένας να μαθαίνει τι αποφασίζεται για την πόλη και την στάση του καθενός.

6. Λογοδοσία του Δημάρχου στους Δημότες.

7. Ανοιχτή Διαβούλευση, και ηλεκτρονικά Δημοψηφίσματα, για τα έργα που πρέπει να γίνουν και την σειρά με την οποία πρέπει να γίνουν.

8. Άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση του πολίτη για το πρόβλημά του, το στάδιο το οποίο βρίσκεται, τον υπάλληλο που το χειρίζεται.

9. Γνώση με διαδραστικούς χάρτες των προβλημάτων που υπάρχουν στην πόλη και των παρεμβάσεων και των Δράσεων για την επίλυσή τους.

10. Να δημιουργήσουμε μία εφαρμογή για Κινητά τηλέφωνα. Έτσι ο πολίτης θα λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για την ζωή στην πόλη και μηνύματα της πολιτικής προστασίας. Η πόλη μπορεί να γίνει ασφαλής.

11. Ηλεκτρονικά ο πολίτης, να ενημερώνει για το πρόβλημα της γειτονιάς του, να πρωτοκολλείται ηλεκτρονικά το αίτημα και ηλεκτρονικά να πληροφορείται για την πρόοδο του προβλήματός του.

12. Να διεκπεραιώνονται εξ αποστάσεως, διάφορες υποθέσεις των πολιτών όπως για παράδειγμα η έκδοση πιστοποιητικών και ληξιαρχικών πράξεων. Να καταργήσουμε το γκισέ στο Δημαρχείο.

13. Η Διοίκηση να γνωρίζει σε μηδενικό χρόνο τα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη και να μπορεί να διαπιστώνει ποια έχουν προχωρήσει προς επίλυση και ποια όχι.

Κάποτε οι Δήμοι, είχαν την ευθύνη να μαζεύουν τα απορρίμματα, και να τηρούν το ληξιαρχείο της περιοχής.

Σήμερα οι Δήμοι είναι μία μικρή κυβέρνηση. Οι δομές Κοινωνικής πρόνοιας , τα σημαντικά έργα κάθε περιοχής, τα σχολεία, η συντήρηση και η ανάπτυξη του Πρασίνου, ο σχεδιασμός της τοπικής Ανάπτυξης, βρίσκονται στα » χέρια» τους.

Ταυτόχρονα οι Δήμοι, είναι δίπλα στους πολίτες. Οι αποφάσεις που παίρνονται, σε ένα Δήμο, αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα του κάθε ένα από εμάς. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, είναι άνθρωποι της γειτονιάς μας.

Και όμως ο πολίτης νιώθει το Δήμο, όχι δίπλα του αλλά μακριά. Νιώθει ότι πνίγεται, ότι κανείς δεν ακούει τη φωνή του, ότι δεν έχει κανένα ρόλο στις αποφάσεις, παρά μόνο να ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια.

Και όμως η νέα Τεχνολογία, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τομές και παρεμβάσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα στον πολίτη, να πληροφορηθεί, να έχει γνώση, να επηρεάσει τις αποφάσεις.

Αυτή η παρέμβαση του πολίτη, είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα. Το πρόγραμμα » Αντώνης Τρίτσης», που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους Δήμους, να διορθώσουν τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της χώρας. Να πυροδοτήσουμε την τοπική ανάπτυξη,να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

Στο Δήμο μας, η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει « χαμένη», σε έργα βιτρίνας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ανελαστικά προβλήματα των περιοχών που πλημμυρίζουν σε κάθε περιοχή και απαραίτητα να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών Διοίκησης της πόλης μας. Να εισέλθουμε δυναμικά στην ψηφιακή εποχή”.

#ΠαντελήςΚαμάς

#Κερατσίνι_Δραπετσώνα_Αλλάζουμε

#SmartCity

#ΈξυπνηΠόλη

#ΑνοιχτόςΔήμος

#ΙσχυρόςΠολίτης